Gå til sidens hovedinnhold

Rødt ved ukeslutt

De amerikanske børsene gikk på en kraftig smell når det kom signaler om en svakere vekst.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Rett etter at tallene over innkjøpssjefens forventninger ble kjent falt børsene kraftig, men de tok seg noe inn mot slutten. Årsaken til fallet er at investorene frykter at den amerikanske økonomien, etter lang tids fremgang, vil bli møtt med en kjempesmell fremfor en myk landing.

NA24 - din næringslivsavis

De toneangivende
Industriindeksen Dow Jones var en periode ned over 100 poeng, men tok seg noe inn mot slutten av handelen og endte ned med 0,23 prosent. Den teknologitunge Nasdaq-børsen hadde en tøff desemberstart og endte ned 0,76 prosent. Den bredere S&P 500-indeksen ramlet med 0,28 prosent.

HTML EMBED

Klikk her for å følge Nasdaq og børsene i utlandet

Skuffende tall
Innkjøpssjefene i USA er mer pessimistiske enn det markedet hadde ventet. ISM-indeksen var i november på 49,5 poeng. Dette var langt svakere enn hva markedet hadde ventet. Ifølge Bloomberg News var den ventet å være på 52,2 prosent.

Dette er en veldig viktig indikator og sentralbanken pleier å kutte renten når denne indeksen kommer under 50. Mer om indeksen kan du lese her.

I tillegg var byggeinvesteringene skuffende svake. Byggeinvesteringene falt med en prosent i oktober, men markedet ventet at de skulle ligge helt flatt.

- Vi har hatt en rekke med nedslående økonomiske data, og det fyrer opp under forventningene om at sentralbanken vil senke styringsrenten, sier Michael Malone, analytiker hos Cowen & Co, til Marketwatch.

Samtidig sier sjefen for sentralbankens Philadelphia-avdeling, Charles Plossner, og en av bankens mest dedikerte inflasjonskrigere at man ikke må vektlegge tallene i for stor grad.

- Ett nummer lager ingen trend, og du må alltid være forsiktig med å legge for mye inn i tallene for en måned, sier han, ifølge Dow Jones newswire.

Dollaren er fortsatt svak og det preger også markedet. En dollar koster fredag ettermiddag 6,12 kroner.

HTML EMBED

Følg kronekursen

Oljeprisstigning
Oljeprisen fortsatte stigningen på dagens handel.

Når gulvhandelen stengte på NYMEX i New York kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i januar, 63,43 dollar. Dette er en fremgang på 30 cents og den høyeste sluttnoteringen siden 29. september.

Oljeprisen har hatt en flott vekst hele uken igjennom og fikk en økning på syv prosent uken sett under ett. Når gulvhandelen stenger fortsetter handelen elektronisk.

HTML EMBED

Klikk her for å følge oljeprisen

Dagens nøkkeltall
Dow Jones -0,23% til 12.194,13

Nasdaq -0,76% til 2.413,21

S&P 500 -0,28% til 1.396,72

Reklame

På tilbud: Den norske skogsmaskinen barna elsker