Mange 50-70-åringer drikker en halvflaske vin mange ganger i uken. Forskere tror dette kan bli en utfordring for fremtidens helse- og omsorgstjenester.

En norsk studie har fulgt 3.500 personer over 40 år gjennom en periode på fem år. Undersøkelsen viser blant annet at det er de mellom 50 og 70 år som drikker mest, skriver forskning.no.

- Gjennomgående er det middelaldrende kvinner som øker forbruket sitt mest over femårsperioden, selv om det fortsatt er menn som drikker mest, sier Britt Slagsvold, en av forfatterne bak rapporten fra NOVA.

I aldersgruppen 50 til 59 år drikker 12,1 prosent av kvinnene en halv flaske vin minst to-tre ganger i uken. Denne andelen er fire ganger så stor som blant kvinner i alderen 30 til 39 år.

Blant menn i alderen 60 til 69 drikker 16,7 prosent like mye, mens det samme gjelder kun 8,5 prosent av menn mellom 30 og 39 år.

- Selv om de færreste vil utvikle alkoholproblemer, vil vi med så høye andeler av storkonsumenter trolig også få en bekymringsfull økning i alkoholrelaterte skader. Det kan bli en utfordring for fremtidens helse- og omsorgstjenester, mener Slagsvold.

Vindrikker, forfatter, skribent og høyskolelektor Elin Ørjasæter (51) skrev for omtrent et år siden blogginnlegget «Pappvin er den nye kaffen».

«Dette er selvfølgelig ren og skjær løgn. Jeg liker ikke brennevin, i likhet med de fleste damer på min alder. Nei, vi drikker vin, vi. Vin er akseptert. Vin er Middelhavet, sødme og generell dannelse. Å bære på en polpose årgangsvin er rett og slett et tegn på vellykkethet». (Utdrag fra blogginnleget som også har vært trykket i boka Det glade vanvidd)

Hun er på ingen måte overrasket over tallene som presenteres av NOVA.

- Det skyldes først og fremst kombinasjonen av at kvinner har mer penger mellom hendene, og en kulturell endring når det gjelder synet på vin. Kvinner må slutte og si at alt er greit fordi det er vin. Hvor lekkert er det med halvfulle 70 år gamle damer? Vi må ta oss litt sammen. Vi går i fella med å si at vin er kultur. Det er det selvsagt, men det er også alkohol, sier Ørjasetær til Nettavisen.

Stikkordet er kontroll, mener Ørjasæter. I farten kommer hun med en historie om besøket hun nylig hadde av en halvalkoholisert venn, som hun selv sier det.

- Jeg var i dårlig humør en kveld og bakte meg en kake som jeg spiste sammen med skummet melk. «Så patetisk», kom det fra ham da jeg fortalte hva jeg hadde gjort for å bedre humøret. Og det kom fra en som drikker tre liter øl hver dag. Er det liksom bedre å drikke alene, enn å spise alene? sier Ørjasæter.

«Her er forslaget til neste lille mamma-aktivitet: Mor veier vinen fra pappkartongen og skriver opp, hver kveld, hvor mange gram hun har drukket. Så tar hun fram kalkulatoren og regner om til brennevinsekvivalenter. Deretter går hun til speilet og sier til seg selv: «Den siste uken har jeg drukket to helflasker vodka.». (Utdrag fra blogginnlegget)