Sir Roger Moore døde 23. mai 2017. Side2 møtte skuespilleren i 2008, her er intervjuet som ble gjort da.

(SIDE2:) I den ærverdige Aschehougvillaen ved Bygdøy i hovedstaden møter Side2 81 år gamle Roger Moore og hans kone Kristina «Kiki» Tholstrup. Hun en vever vakker skikkelse - han en stor og sterk mann med glimt i øyet.

Selvbiografi

Roger, som han insisterte på at vi kalte ham, er i Norge i forbindelse med at selvbiografien han «My word is Bond» kommer på norsk med tittelen «Mitt navn er Roger, Roger Moore».

Han skriver om sin barndom preget av mye sykdom og mye glede, sin begynnelse på teaterscenen til TV og den store skjermen og militærkarrieren til sitt liv som superstjernen James Bond og sitt lange virke som Unicef-ambassadør.

- Jeg likte å skrive boken, iallfall det meste av tiden. Gareth Owen (medforfatter journ.anm.) passet på meg hele tiden og pumpet meg opp med løgn. Noen ganger mistet jeg gode ideer som kom til meg i søvne og som var borte dagen etterpå, ler sir Roger Moore til Side2. I sin dobbeltspente dressjakke med gullknapper, gullringer og nypressede bukser ser han like elegant ut som han alltid har gjort.

Favoritt Bondpike?

Han har spilt mot noen av de vakreste og mest ikoniske kvinnene i verden, men da Side2 spør om han har en favoritt blant sine mange kvinnelige motspillere, mer kjent som Bondpikene, blir superstjernen diplomatisk.

- Jeg kan ikke velge meg en favoritt, alle kvinnene var spesielle på sin måte, sier han og smiler litt. Men så legger han til:

- Men min kone Kiki er jo svensk, så jeg må vel si at jeg likte min svenske motspiller Maud. Hun var alltid i tide til innspillingen og var alltid forberedt, minnes han. Maud Adam, eller Maud Solveig Christina Wikström (63), ble kjent som Bondpiken i «The Man with the Golden Gun» fra 1974 og senere i «Octopussy» fra 1983.

Det er lov å være litt småfrekk med Roger Moore, han har lite stjernenykker og tar seg selv lite høytidelig. Men da Side2s fotograf spør om Roger husker hvordan det var å kysse Grace Jones ler herr Bond høyt og sier: Neste spørsmål.

Vi gir oss ikke, vi har nemlig blitt hvisket i øret at det var Grace Jones, som han spilte mot i «A View to a Kill», var den aller beste til å kysse.

- Hehe, ja, så du har hørt det? Jeg synes fotografen ligner litt på Grace - iallfall håret. Han er jo skallet, avleder han og blunker.

Ser ikke Bond

Roger har selv spilt i sju James Bond-filmer, men skriver i boken at han ikke har sett noen av dem som kom etter ham. Men han sier han er full av respekt for Daniel Craig som gjør en strålende jobb som 007-agenten og sier at han likte svært godt «Casino Royale».

- Menn fantaserer om kvinnene i filmene og kvinnene om Bond - og Craig er vel ganske sexy der han går ut av vannet kun iført badebukse eller hva?

- Hvorfor lever Bond videre i ikonisk sfære - hva er årsaken til den stadige populariteten nesten femti år etter?

- Hvis jeg hadde svaret på det, så ville jeg vært mangemillionær. Men Bond har hele tiden fulgt tiden han er i. Det er tiden som har forandret agenten og derfor tror jeg filmene fortsatt er en suksess, sier han.

- Da JFK i sin tid sa at han likte James Bond-filmen, influerte det så mange og det tok helt av med Dr. No. Og etter det har snøballen bare fortsatt å rulle og hele tiden utviklet seg og blitt større og dyrere. Filmene har aldri lurt publikum og det tror jeg er nøkkelen til suksess, forteller 81-åringen.

Enebarn

I boken åpner Roger med fortellinger fra sine barndomsår om oppveksten i Stockwell i London. Han er enebarn og var mye syk i sine første leveår, og hadde mange uhell senere i livet som førte ham tilbake til sykehussenga.

Foreldrene hans Lily og George fikk bare han og som han skriver selv: «Flere barn skulle ikke mine foreldre få. De hadde jo oppnådd det fullkomne på første forsøk».

Om foreldrene, som han savner voldsomt, sier han at de hadde en stor påvirkning på ham og støttet ham inn i sin gryende karriere som skuespiller da han var bare 15 år. Han begynte som tegner, men ble oppdaget da han var statist litt senere.

- Mine foreldre var slik foreldre bør være, men som mange barn uheldigvis ikke opplever. De oppdro meg på en måte som gjorde at jeg lærte å dele med meg, jeg lærte verdien av penger og å ha omtanke for andre mennesker, sier han som i boken kommer med mange morsomme anekdoter fra sin oppvekst.

Til Senkveld

Fredag kveld gjester sir Roger «Senkveld» med Thomas Numme og Harald Rønneberg. I studio fikk han treffe igjen Liv Ullmann.

- Det er alltid så hyggelig å møte henne. Vi skulle egentlig spise middag sammen, men jeg var for sliten etter reisen, sier den spreke 81-åringen.

Side2 møtte tidligere i sommer Roger Moore og kona Kiki i Danmark da de var gjester i det kongelige bryllupet til prins Joachim (39) og prinsesse Mary (32).

Les også: James Bond i kongelig bryllup