Gå til sidens hovedinnhold

- Røkke og vi er gode venner

Trøim avviser at kampen om Aker Drilling er en maktkamp mellom Fredriksen og Røkke.

John Fredriksens høyre hånd, Tor Olav Trøim, avviser at det er en personlig maktkamp mellom Fredriksen og Røkke.

NA24 - din næringslivsavis

- Når vi tror på noe går vi ganske aggressivt til verks så det kan kanskje virke slik. Men nei, John og jeg hadde en hyggelig time med Kjell Inge før jul så det stikker ikke så veldig dypt. Vi har bare en litt forskjellig oppfatning av hva verdien er. Men vi har mye å gjøre med det systemet via de andre riggene våre så det er ingen dramatikk. Så det forholdet er det beste, sier Tor Olav Trøim til NA24.

Kjøpte seg opp
Den 13. desember ble det kjent at Røkkes Aker Capital hadde kjøpt seg opp i Aker Drilling. Etter kjøpet lå eierandelen på 44,97 prosent og utløste dermed pliktig bud på de resterende aksjene.

Dagen etter kom Fredriksens Seadrill inn på banen. Seadrill var fra før av nest største aksjonær i selskapet og indikerte at de ville gi 40,50 kroner per aksje, forutsatt en akseptgrad på 90 prosent hos de utestående aksjonærene samt at selskapet fikk foreta en due diligence.

Aker annonserte så at de ikke ville akseptere noe bud på sine aksjer i den størrelsesorden som Fredriksens riggselskap kom med. Selv la de inn et bud på 39 kroner per aksje på de resterende aksjene i Aker Drilling.

Så sent mandag kom meldingen fra Seadrill om at de reduserer akseptgraden på det frivillige budet på 40,50 kroner fra 90 til 50 prosent, forutsatt at en due diligence blir akseptert av styret i Aker Drilling. Blir ikke dette godkjent vil SeaDrill trekke budet, meldte de.

Siden tilbudet ble fremsatt, har aksjene vært omsatt i intervallet 41-43,30 kroner. Budene på henholdsvis 39 og 40,5 kroner per aksje priser selskapet til mellom 3.627 millioner og 3.770 millioner kroner.

Krever innsikt
- Hvorfor er det så viktig for dere å få gjennomført en due diligence?

- Det er viktig for oss fordi det står om ganske store verdier og nå er det bare Aker Capital som kjenner dette fra innsiden. De vet hvordan byggekontraktene ser ut, de kjenner kontrakten med StatoilHydro og de kjenner til forsinkelsene i detalj. Det eneste vi ber om er at vi får den samme innsikten, sier Trøim.

Han liker ikke at Aker Capital sitter på begge sidene av kontraktene mens Fredriksen og han selv står utenfor.

- De har langt bedre innsyn enn oss, det mener vi at ikke er riktig, sier Trøim.

Han trekker frem forsinkelsene av Aker Drillings første boreenhet Aker Spitsbergen som et eksempel.

- Først skulle den være ferdig i februar så ble det april og nå er det juni. Dette prosjektet sett opp imot våre egne gir meg en viss følelse om at forsinkelsene kan bli enda større, sier Trøim.

- Et spørsmål om pris
- Hvor viktig er Aker Drilling for dere?

- Vi prøver å bygge et drillingselskap med sjettegenerasjons rigger, og det finnes det jo ikke så mange av. Men alt er et spørsmål om pris, sier han.

- Er det aktuelt å gå opp i pris for å sikre seg aksjene?

- Vi kan være villige til å juster på prisen om vi finner noe som skulle tilsi en prisøkning. Men først må vi se om Aker Drilling er villige til å gi oss muligheten til å se hva som ligger i selskapet, hvis ikke blir risikoen for stor.

- Har dere andre alternativer?

- Vi bygger som kjent 10 rigger selv som kommer i løpet av året. Det finnes også en del andre ting som svever rundt. Det finnes en del amerikanske selskaper som kan være billige. Men vi må ikke gjøre noe, men vi gjør det om det er riktig.

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag