Gå til sidens hovedinnhold

Røkke på oljejakt

Kjell Inge Røkke skal jakte olje med egen rigg.

Kjell Inge Røkke fortsetter bruken av egne ressurser og vil nå leie ut en borerigg fra Aker Drilling til Aker Exploration.

NA24 - din næringslivsavis

Det er klart etter at Aker konsernets leteselskap Aker Explroation har inngått en foreløpig avtale med Røkkes riggselskap Aker Drilling om leie av en av de to avanserte boreriggen som er under bygging ved Aker Stord.

Bakgrunnen er at Aker Exploration rett før helgen ble prekvalifisert som rettighetshaver på norsk sokkel, og nå ønsker å skaffe seg lisensandeler på norsk sokkel i bytte med levering av leteboretjenester.

Stor kontrakt
Aker Exploration håper å ha den første bytteavtalen på plass før nyttår og har derfor reservert retten til å leie det ene av Aker H6-riggene fra Aker Drilling ut året. Det skjer mot en ytelse på 10 millioner dollar.

Blir kontrakten mellom Aker Drilling og Aker Exploration endelig er det snakk om en fast periode på tre år fra riggen leveres i oktober 2008.

Verdien på den faste delen er anslått til omkring 610 millioner dollar. I tillegg vil Aker Exploration få en opsjon på å forlenge kontrakten med ytterligere to år.

Den halvt nedsenkbare boreriggen er av Aker H-6e design, og er spesielt egnet for operasjoner i værharde strøk, kaldt klima og dypt vann. Riggene er konstruert for lete- og produksjonsboring av brønner med mer enn 10 000 meters lengde og for operasjon i vanndybder fra 100 til 3000 meter.

Vil løse en floke
- Aker Exploration vil bidra til å løse en floke som i dag begrenser letingen etter olje og gass på norsk sokkel, sier Leif-Arne Langøy, styreformann og konsernsjef i Aker i en kommentar.

Langøy peker på at oljeselskapene sliter med å få tak i rigger for boring av letebrønner. I et stramt riggmarked er det lite interessant for riggselskaper å inngå borekontrakter for et kort tidsrom.

- Aker Exploration løser floken ved å tilby oljeselskapene kunnskap og tilgang på borekapasitet, med motytelse i form eierandeler i lisensen.

Aker melder også at de vil vurdere å invitere andre investorer med som eiere i Aker Exploration. Tidspunktet for en slik prosess blir løpende vurdert.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken