(LXUS.no) Tviler du på at sjefen har en ekte Rolex? Eller vil du være bedre rustet i juleshoppingen i utlandet? Det produseres mellom 700.000 til 800.000 ekte Rolexer hvert år. Du kan gange det med ti, så har du antallet falske Rolex-klokker.

Det er med andre ord lett å gå i fella. Følger du disse 10 punktene kan du lett fremstå som en klokkeekspert.

LES OGSÅ:
Nyrike kinesere går for Rolex
Slik avslører du falsk luksus
Unngå falsk luksus i ferien

Klokkekjennere vet at viserne til en ekte Rolex skal gli trinnløst, ikke tikke. Og at det skal være en bitte liten Rolex-logo etset på kronen like under klokken 6. Noen ganger har forfalskerne klart å etterligne dette også, men det er flere måter du kan avsløre juks.

Det er den internasjonale Rolex-eksperten Avi Dayan som gir disse 10 tipsene om hvordan du skiller en falsk fra en ekte Rolex.

1. Rolex har aldri laget en klokke med gjennomsiktig futteral. Skulle du komme over en slik er det bare å skygge banen. Du ser ikke på en Rolex.

2. Rolex har aldri brukt gummi i sin produksjon. Skulle du se noe som helst, enten på klokka eller etuiet er den falsk.

3. Noen liksom-Rolexer kommer med såkalt «Skjelett-urskive» - en gjennomsiktig urskive som viser de bevegelige delene på klokken. Rolex har aldri laget klokker med «skjelett» urskiver. Styr unna.

4. Evighets klokken «Oyster» har alltid hatt en baklokk du skru opp - aldri «pop-up».

5. Rolex oysters – klokker er laget av stål, gull eller platina. Krom har aldri blitt brukt.

6. Kun herreklokkene har dag- og datovisning.

7. Etuiet til Rolex «President» er 18-karat gul eller hvitt gull – aldri stål eller to-tonet rustfritt stål og gull.

8. Rolex-klokker er aldri gullbelagt. Når det kommer til gull og Rolex er det enten 14 karat eller 18 karat gull. (Ok, et lite parti med gullbelagte Rolex-er ble laget på 80-tallet. Disse ser du neppe i noen butikk i dag)

9. Overraskende for noen, men Rolex lager «Quartz movement» klokker - nemlig evighets klokken «Oyster». Men her må du være ekstra på vakt. «Quartz movement» klokker utgjør bare 10% av alle «Oyster»-klokkene. De resterende 90% er de tradisjonelle automatiske Rolex «Movements».

10. Og sist men ikke minst. Rolex klokker har aldri blitt laget i Kina - kun i Sveits, USA, Mexico, Italia og Venezuela.

IKKE gjør dette:

Avi Dayan, som har eid og drevet det San Francisco baserte «A&E Watches» i mer enn 16 år, har også et par andre tips som er greit å ha med seg:

1. IKKE kjøp en klokke på gata.

2. IKKE kjøp en Rolex på internett

3. Alle Rolex-klokker, enten den er brukt eller ny, det skal følge med et garantisertifikatet når du kjøper den.