(SIDE2): Det mest berømte som kom ut av raidet i Sussex på slutten av 60-tallet var riktignok noe helt annet. Historien om at politiet fant Marianne Faithfull, daværende kjæreste til Mick Jagger, i en «kompromitterende situasjon med en marssjokolade» overskygget resten av detaljene rundt den mye omtalte razziaen.

Samfunnsfiender?
I den kommende biografien om Mick Jagger ført i pennen av Philip Norman kommer helt nye opplysninger fram, skriver den britiske avisen Daily Mail.

Da Rolling Stones kom på banen på slutten av 60-tallet, hadde samfunnssterke personer og foreldregenerasjonene allerede sett seg lei på Beatles-maniaen, og de misfornøyde strømningene nådde så klart de makthavende. De ønsket ikke at langhårede hasjrøykende gutter og halvnakne hippiejenter skulle dominere. Dermed ble det lagt en plan om å stoppe de fem guttene i rockebandet før de fikk suksess.

Slik gikk det jo ikke. Men historien er ikke dårligere av den grunn.

Planla infiltrering
Det hele startet en kjølig søndag i februar i 1967, et bilde av Keith Richards klemmende på mannen som gikk under kallenavnet «Acid King David» på stranden i Redlands der gitaristen eide en eiendom med et resort ved sjøen. De ser ut som bestevenner der de holder rundt hverandre som gamle venner på stranden, men det var de ikke. Grunnen til Keiths smil er at syrekongen var en uuttømmelig kilde til datidens dop: LSD.

Den mørkhårede mannen kom fra USA og var en eksentrisk og lite suksessfull skuespiller ved navn David Snyderman (men brukte ofte Jove som etternavn). Han reiste til London,men ble arrestert på Heathrow flyplass med narkotika i bagasjen. Da hadde man trodd han ville endt i fengsel for smugling og oppbevaring, men den gang ei.

David ble overlevert til det som skal ha vært MI5. Den hemmelige etteretningstjenesten samarbeidet med et mål for øye - knuse Rolling Stones i tråd med FBI-sjefen J. Edgar Hoovers COINTELPRO-plan (Counter Intelligence Program). Programmet gikk ut på å sikre nasjonen og å opprettholde en sosiale og politiske orden i USA. Rockeband med hang til «grov» musikk, dans og dop var med andre ord ikke velkomment.

Han ble bedt om å infiltrere bandet med den enkle metoden i å supplere med dem all den narkotikaen de måtte ønske seg, og deretter få dem arrestert. FBI ville dermed sørge for at bandmedlemmene, særlig Mick og Keith, ikke ville få visum til USA.

Razzia
David Snyderman kom raskt innpå Keith Richards. Da han lovet ham en ny type dop, en mildere variant av LSD, kalt «Sunshine» lagt i California, klarte gitaristen å takke nei. Han ble invitert med på fest en helg ute ved kysten i West Sussex.

Ved morgengry søndag fikk det politiet en anonym oppringning om en stor fest «med mye narkotikabruk» i et hus ved stranden. Det lokale politiet hadde ingen mulighet til å foreta en razzia, og måtte tilkalle forsterkninger - sju politibiler og 18 menn reiste ut til Stones-festen.

Marianne Faithfull gikk halvnaken, med kun et pelspledd omkring skuldrene, rundt i det rotete huset til rockestjernene. Politiets hunder sniffet seg fram til bruk av cannabis på flere av festdeltagerne, men den første som ble tatt for besittelse var «Acid King». Men Keith og Mick ble tatt for henholdsvis at man tillot bruk av narkotiske stoffer og litt amfetamin.

For politiet var det alt i alt skuffende, og det viste seg at de ikke hadde trengt lokkeduen i det hele tatt. Syrekongen fikk det han ble lovet, han reiste hjem etter raidet på Redlands, men han skal ha levd resten av sine dager i paranoid frykt og narkotikarus til han døde av kreft i 2004.

Rolling Stones-gutta var så glad i narkotiske stoffer, og gitarist Brian Jones ble tatt for bruk og besittelse, noe som betød at gruppen sørget selv for at de aldri kunne reise inn igjen til USA.

Men det varte ikke lenge. Jones ble funnet død i et svømmebasseng, og druknet angivelig som følge av en overdose i 1969. Etter hans død var Rolling Stones fri til å reise til USA, noe de også gjorde på en glitrende turné.

Resten er rockehistorie.