- Norske journalister har grått på deres skuldre.

«Det er tusenvis av dem i Norge, og i beste fall er de opptatt med tigging. De føler seg diskriminert.»

Slik starter en omfattende artikkel om romfolket i den rumenske storavisen Adevarul. Avisen hevder at det hele startet for en måned siden. En Aftenposten-journalist skrev en skremmende sak om romfolkets boforhold under en bro i Sinsenkrysset, nord for Oslo.

Etter dette har romfolk blitt et fast innslag i norske medier. Romfolket er blitt kjendiser i norsk presse, skriver den rumenske avisen.

- Norske journalister har grått på deres skuldre, fortsetter Adevarul.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisens journalist!

- Over 3000 i Oslo

Den rumenske avisen har også samlet inn en rekke overskrifter fra flere norske nettsider og konkluderer med at «trist» staves likt på begge språk.

- Dette har gitt romfolket den moralske støtten de trenger for å okkupere fraflyttede bygninger, skriver avisen og viser til utkastelsen på Skøyen i forrige uke.

- Mens politiet kastet ut romfolket ble de møtt med slagord som «diskriminering» og «menneskerett», fortsetter artikkelen.

Adevarul har også intervjuet Mihai Negrea, som fungerer som talsmann og tolk for romfolket. Til avisen forteller han at romfolket dro hjem til Romania for å feire påske. Etter høytiden anslår han at det er over 3000 romfolk i Oslo.

Henter gratis mat og klær

Negrea må også svare på hvorfor romfolket velger Norge.

- Det er det eneste landet hvor man kan tjene noe på å tigge etter finanskrisen. Italia og Spania kollapser, i Tyskland er det vanskeligere. Norge er det eneste landet hvor du kan komme uten krone i lommen. Romfolket har organisasjonen Folk er Folk som kjemper for deres rettigheter, sier han.

- Hos Frelsesarmeen kan de dusje og få klær. På Evangeliesenteret deler ut gratis mat hver tirsdag og torsdag, fortsetter han.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisens journalist!

Skryter av naive nordmenn

Avisen har også snakket med Paul Smith. Han kommer fra byen Timisoara i Romania. 25 åringen bor og jobber i Oslo.

- Hver eneste morgen på vei til jobb overhører jeg samtaler mellom romfolk hvor de skryter av hvordan de har stjålet fra lommene til naive nordmenn, sier han.

Et kjapt søk i nyhetsarkivet Retriever viser at det så langt i år er skrevet nesten 3000 artikler hvor ordet «romfolk» er nevnt i ulike sammenhenger. På samme periode i 2012 ble ordet brukt litt over 600 ganger.

- Rasistiske anektdoter
Mihai Negrea sier til Nettavisen at han ikke er riktig sitert i Adevarul. Han sier han ikke har sagt at Norge er det eneste landet du kan tjene noe på å tigge etter finanskrisen. Han sier han fortalte journalisten at det var vanskelig i Sør-Europa, men fremhevet Tyskland som et land som møter de rumenske romfolk på en mye mer human måte enn Norge. Han pekte på nye tiltak i Berlin, der de har bestemt seg for å huse 17.000 rumenske romfolk som har kommet til byen etter 2006.

- Rumenske aviser skriver lite om romfolk, og når de gjør det er det ofte negativt, sier Negrea til Nettavisen. Han betegner historien om romfolk som skryter av hvordan de har stjålet fra lommene til naive nordmenn som «rasistiske anekdoter» og mener kilden ikke er troverdig.

- De fleste romfolk er hederlige, kanskje er det fem prosent som gjør ting som ikke er bra, sier han.