Gå til sidens hovedinnhold

Nå har Roona fått «nytt hode»

Jenta med det enorme vannhodet har vært gjennom sin største operasjon til nå.

(SIDE2): Historien om Roona Begum er en historie om når bilder gjør en forskjell. Det var en fotograf fra AFP som kom over Roona (1) i en landsby nord i India og som bragte bildene av henne over hele verden.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Den lille jenta var født med vannhode eller hydrocefalus. I vår del av verden blir dette fort behandlet etter fødsel og går stort sett veldig bra. Men moren og faren til Roona er fattige og hadde ikke sjanse til å betale for operasjonen på sykehuset.

LES MER: Nå er lille Runa (2) operert
Slik har det gått med Roona
- Hun er en helt normal baby

Da AFP-fotografen kom over henne, var hodet 94 centimeter og foreldrene var helt fortvilet over at de ikke klarte å få i henne nok næring og over de store smertene hun hadde.

Norsk innsats

Norske Nathalie Krantz (20) gjorde noe med følelsene da hun så bildet, og begynte en innsamling på insamlingsportalen MyGoodAct der hun fikk oppfølgingshjelp fra stifteren, Jonas Borchgrevink, også han norsk.

- Dette er første gang vi har opplevd en så stor viral innsamling. Det har blitt skrevet om innsamlingen i over 50 land og vi har blitt nevnt mer enn 200 ganger i ulike aviser verden over. Det er helt fantastisk! sa MyGoodAct-sjef Jonas Borchgrevink til Side2.

Sykehuset Fortis Foundation som tok tak i Roonas sak. Og som til nå har operert henne flere ganger. Det er innsamlingen som har betalt for det lange sykehusoppholdet til jenta, mens kirurgene jobbet gratis.

- Vi samarbeider med Fortis Foundation. Familien til Roona Begum har fått opplæring i både ernæring og ulike øvelser som de skal benytte hjemme. Etter tre måneder vil Roona Begum bli flydd tilbake til sykehuset for oppfølging og videre behandling. Vi kommer til å følge opp Roona Begum via Fortis Foundation og andre samarbeidspartnere i India, sa han.

LES MER: - Hun er en helt normal baby

I august fikk Roona komme hjem til landsbyen til stor glede for foreldre og besteforeldre. Men nylig var hun altså tilbake for å bli operert på nytt. Operasjonen var den største til nå og tok sikte på å remodellere hele skallen til 22 måneder gamle Roona slik at hun vil få et hode som er tilnærmet normalt og dermed få sterkere nakkemuskler så hun kan holde det oppe selv.

De siste bildene før operasjonen viser at hun hadde en hodeomkrets på over 48 centmeter som er 10 centimeter større enn normalt.

Legene ved sykehuset sier at hun nok aldri får en naturlig hodeform, men at ikke er noe i veien for at hun vil utvikle seg som normalt fremover. Hun trenger imidlertid svært mye trening.

Hjelm

Foruten at legene nå har remodellert hodeskallen til den snart to år gamle jenta, vil hun også få en hjelm som skal hjelpe til ytterligere.

Fortis jobber med lokale leger og fysioterapeuter som skal hjelpe Roona videre. De antar imidlertid at de vil følge opp jenta i tiden som kommer.

- Vi vil nå finne ut hvordan Roona har det etter operasjonen og fokusere på treningen fremover, sier kirurg Sandeep Vaishya.

- Roona har lagt på seg, har bedre kontroll på nakken og lager til og med små lyder, sa legen til The Times of India før operasjonen.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken