Gå til sidens hovedinnhold

Slik har det gått med Roona

Må gjennomgå flere store operasjoner.

(SIDE2:) Lille Roona eller Runa (18 mnd), skrivemåten varierer, fikk hele verdens oppmerksomhet da AFP tok opp hennes situasjon i en reportasje.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Kunne ikke betale for operasjon
Roona er født med vannhode, men fordi faren og moren var for fattige for å betale for operasjonen som utføres på babyer med vannhoder, fikk hodet hennes vokse til en omkrets på 94 centimeter. Det er godt over dobbelt av det som er vanlig.

Faren hennes, 18 år gamle Abdul Rahman, sa til AFP at de ba hver dag for et mirakel og at de forsøkte å gjøre alt for å lindre smertene to-åringen hadde.

Nå er lille Runa (18 mnd) operert

Norsk initiativ
Historien til Roona rørte en hel verden. Men det var norske Nathalie Krantz (20) som startet kronerullingen sammen med Jonas Borchgrevink (22) og hans My Good Act.

- Det er Nathalie Krantz som startet innsamlingen til Roona Begum på MyGoodAct som jeg grunnla i 2009 (og fortsatt arbeider med). Jeg tok på meg organiseringsansvaret for innsamlingen til Roona Begum, sier Jonas Borchgrevink til Side2.

Lesere over hele verden åpnet lommebøkene etterog ga til Borchgrevinks MyGoodAct som igjen betaler for oppholdet på sykehuset i New Dehli der kirurgene opererer jenta gratis.

Der er de fremdeles. Roona og foreldrene bli værende på sykehuset en god stund. Hun skal ha langt flere operasjoner, men legene er håpefulle etter at den første operasjonen gikk så bra.

I tillegg til det åpenbart store hodet, hadde Roona flere hudinfeksjoner fordi huden var trukket så tynt over skallen. Disse var legene bekymret over, men fikk kontroll på etter hvert med medisiner.

Går bedre og bedre
Etter den første operasjonen fikk Roona mat via intravenøst. Nå slipper hun det intravenøse og spiser myk mat selv.

- Hun har ikke hatt flere episoder med feber og får ikke lenger antibiotika, skriver Fortis Foundation i en oppdatering.

Vannhodet eller hydrocephalus som tilstanden heter, finner sted når væske fra ryggmargen ikke dreneres ut, men samler seg i hjernen. Neurokirurg Sandeep Vaishya ved Fortis Healthcare, som tar seg av jenta, sier han ennå ikke vet hvordan hun vil få det etter hvert. Men at den første operasjonen var en suksess.

Får ny hodeform
Nå har Roona et dren i hodet som leder væsken til magesekken der den blir tatt opp og transportert ut av kroppen etter hvert. Hun skal også få en spesiell hjelm som er med på å forme den myke skallen.

- Drenet vil sørge for at hodet ikke blir større, men hodet er fremdeles alt for stort, så vi remodellere skallen hennes, flytte bein og legge inn plater slik at hun kan vokse normalt, sier Vaishya til AFP.

I tillegg vil Roona trenge et godt fysioterapitilbud. På grunn av det store hodet, har hun ikke kunnet sitte eller krabbe. Nakkemusklene er underutviklet og hun trenger godt med mat for å bli sterkere. Legene er også usikre på hvordan synet hennes vil bli.

Samtidig er det klart at kostnadene rundt operasjonen og sykehusoppholdet har blitt betraktelig dyrere. Givere fra hele verden har sørget for at MyGoodAct har overført 35.000 dollar til behandlingen.

- Vi har overført 35.000 dollar for å betale for mesteparten av hennes første behandling. Fortis Foundation og andre givere står for resten av kostnadene. Det resterende beløpet vi har samlet inn på MyGoodAct vil gå til etterbehandling og videre oppfølging av Roona Begum i årene som kommer, sier Jonas Borchgrevink.

En god nyhet er at Fortis Foundation også under behandlingen av Roona bestemte seg for å tilby ett år gamle Sajal Sarkar samme behandling for hans vannhode.

Både MyGoodAct og FortisFoundation tar imot bidrag for å hjelpe Roona videre

Reklame

NÅ: Tilbud på alle produkter fra Dewalt

Kommentarer til denne saken