(SIDE2:) Eva Gabrielsson sa til Side2 at Stieg Larsson ikke ville ha likt det seksuelle fokuset som er blitt hans romanfigur Lisbeth Salander til del.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Skyr ingen midler
Men regissør David Fincher skyr ingen midler når han skal promotere den første amerikanske filmen over Larsson-bøkene «The Girl With The Dragon Tattoo».

På svensk og norsk heter den første boken «Menn som hater kvinner». Men da rettighetene ble solgt til det engelskspråklige markedet, så var Lisbeth Salander blitt en veldig ettertraktet figur. Dermed ble tittelen «The Girl With The Dragon Tattoo» og omslaget var prydet av en naken kvinnerygg med den store dragetatoveringen.

Fincher trekker dette elementet altså enda lenger med plakaten for filmen der Rooney Mara står toppløs og piercet. I enkelte utgaver står datoen for filmslippet over brystpartiet (21.12.211), men i andre versjoner er hun helt naken.

Det er svært uvanlig at et amerikansk filmselskap averterer med en naken dame på plakaten for en så stor mainstream film. (Som Entertainment Weekly påpeker - Daniel Craig står bak Rooney Mara med armen rundt henne og et dystert blikk i ansiktet - kan ikke noe muntre opp denne karen?)

Så var da også første trailer for filmen svært blodig.

Forbys
Filmplakaten er allerede forbudt vist i India fordi den skal henge i kinoer som også viser familiefilm.

The Hollywood Reporter skriver at Fincher vil få problemer med å få plakaten ut i USA.

- Den er i svart og hvitt og veldig vakker, men det er ikke en sjanse i helvete for at Fincher får lov til å bruke den i markedsføring fra filmstudioet, og det vet han, skriver bransjebladet.

Plakaten vil ikke vises i USA, noe som har fått New York Magazine News til å spørre hvorfor Europa får alle de kule plakatene.

Samtidig påpeker magasinet at plakaten vel egentlig går mot det mye av boken handler om, nemlig objektifisering av kvinner.

- Lisbeth Salander tilbringer en god del tid naken i boka, men det gjør da også Mikael Blomqvist og Daniel Craig har alle klærne på, skriver magasinet.

Godt betalt
Det er antatt at Rooney Mara har fått godt betalt for plakaten.

Det er ikke vanlig at kvinnelige skuespillere lar seg eksponere på den måten. Mara har, som Noomi Rapace måtte, vært gjennom et tøft treningsregime og har tatt av adskillige kilo for rollen som hackeren som krysser veier med journalisten og redaktøren Mikael Blomqvist (Daniel Craig).

Rooney Mara har imidlertid en stigende stjerne som en av Hollywoods mest talentfulle nykommere, og det er stor sannsynlighet for at hun heller plasseres i kategori med Kate Winslet enn Halle Berry som begge ikke har noe problem med å vise seg nakne på film. Men å stille toppløs på filmplakaten er definitivt et nytt steg for en skuespillerinne i en så stor film.