Gå til sidens hovedinnhold

Derfor bør du undersøke brystene

Du kan selv oppdage kreftsvulster.

(SIDE2): «Kvinnene oppdager selv de fleste kreftsvulster i brystet. Dessverre skjer det ofte rent tilfeldig. Regelmessig selvundersøkelse kan bidra til tidlig diagnose» står det på hjemmesiden til Rosa sløyfe-aksjonen.

Slik gjør du
Brystkreft er den hyppigste kreftformen hos kvinner og utgjør 22 prosent av alle krefttilfeller hos kvinner. Du bør ta deg tid til å undersøke brystene dine regelmessig for å følge med på eventuelle forandringer.

Det er enkelt å lære å undersøke brystene selv. Det er viktig å tenke at dette skal gi deg trygghet istedet for frykt. Det tar bare fem-seks minutter å undersøke brystene selv og det er viktig at du alltid gjør undersøkelsen på nøyaktig samme måte. Da er du sikker på ikke å glemme noe.

Før overgangsalderen bør undersøkelsen foretas like etter menstruasjon. Etter overgangsalderen kan du for eksempel velge den første hver måned. Undersøk gjerne brystene når du står på badet, enten foran speilet eller i dusjen. Det er ofte lettere å kjenne uregelmessigheter når du er såpet inn, eller har tatt på deg bodylotion.

Det anbefales at du undersøker brystene dine selv fra 30-35 års alder. Det er få kvinner som får brystkreft i denne alderen, men hensikten er at du lærer å kjenne dine bryster. Husk at selv om ett bryst kanskje er større eller henger noe lavere enn det andre har ikke dette noe å si hvis det alltid har vært slik. Du skal imidlertid reagere på selv små forandringer fra det som er normalt for deg.

Fysisk aktivitet og brystkreft
At trening og bevegelse er sunt for kroppen er intet nytt. Men visste du at regelmessig fysisk aktivitet også reduserer utviklingen av brystkreft?

Ifølge flere forskningsresultater kan dette redusere risikoen for brystkreft med gjennomsnittlig 20-40 prosent. De fleste undersøkelser viser at jo hyppigere og lengre man er fysisk aktiv, jo mindre er risikoen for å utvikle brystkreft.

I år er det 14.gang Rosa sløyfe-aksjonen markeres i Norge. Aksjonens mål er å bidra til å bekjempe brystkreft gjennom å spre informasjon og øke kunnskapen om sykdommen samt å samle inn penger til brystkreftforskning

Les også:

Kommentarer til denne saken