Gå til sidens hovedinnhold

Menn kan få brystkreft

I 2007 fikk 19 norske menn brystkreft.

(SIDE2): - Menn kan også få brystkreft, men det skjer imidlertid svært sjeldent. Symptomer og behandling er lignende som hos kvinner, sier rådgiver og spesialsykepleier Elisabeth Normannvik ved Kreftlinjen.

At menn kan få brystkreft er trolig lite kjent fordi det er så få som får det, mener Normannvik.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Oppdages sent
I oktober markeres Rosa Sløyfe-aksjonen som er en internasjonal folkebevegelse, med mål å vise solidaritet med brystkreftrammede, spre informasjon og øke kunnskapen om brystkreft. Aksjonen blir i år markert i Norge for ellevte gang.

Selv om fokuset er mot kvinner, kan også menn rammes av brystkreft. Sykdommen er den vanligste kreftformen blant kvinner, og de siste tallene viser at i 2007 fikk 2761 kvinner brystkreft. Samme år fikk 19 menn diagnosen.

Det er ikke allment kjent at menn også kan få brystkreft. Det er en av grunnene til at mannlig brystkreft ofte først oppdages når sykdommen har utviklet seg, skrives det på cancer.dk. I Danmark har det de senere årene vært mellom 15 og 35 brystkrefttilfeller blant menn.

Dette øker risikoen
Brystkreft hos menn er så sjeldent at menn ikke tilbys screening, heter det videre på danskenes kreftopplysningsside.

Som hos kvinner, kan ikke direkte årsaker til brystkreft hos menn påpekes. Men risikoen økes ved blant annet ved fedme, alkoholinntak og inntak av kvinnelige kjønnshormoner. Risikoen økes også hvis flere nære familiemedlemmer har hatt brystkreft.

Symptomer på brystkreft hos menn kan være en knute, kul, eller en annen form for uregelmessighet i brystet. Det er viktig å være oppmerksom på knuter i brystet slik at sykdommen oppdages så tidlig som mulig.

Standardbehandling for menn med brystkreft er operasjon. Avhengig av sykdomsstadiet, får man ofte strålebehandling eller medisinsk behandling etter operasjonen.

- Jo tidligere i forløpet brystkreft oppdages, jo større er sjansen for å overleve. Behandlingen mot brystkreft er langt bedre i dag enn for 20 år siden, skrives det på cancer.dk.

Kommentarer til denne saken