(ROSKILDE/Side2:) Jentene i Katzenjammer lar seg ikke lett vippe av pinnen. Selv ikke av fans som ikke er av den helt ordinære sorten.

Nakenløp
Sammen med Turid Jørgensen og Solveig Heilo, utgjør Marianne Sveen og Anne Marit Bergheim Katzenjammer.

Praten går om Roskilde, festivaler og konserter generelt og mulighetene for en ny plate, da det midt under intervjuet med Side2 dukket opp to dansker – ropende at de digget det jentene gjorde få minutter før, da Katzenjammer spilte et par sanger for et opptak til et TV-medium.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå!

– Det var skid-bra, sier han ene, før han legger fram et annet ærend.

– Vil dere skrive under på et opprop om å få meg med på nakenløpet på lørdag, undrer Jens (24), og trekker opp skjorta og blottlegger brystkassa.

– Lettere å få penger
Marianne og Anne Marit ler hjertelig, men skriver under. Jens har så langt fått 40 underskrifter, men regner med han trenger minst 200.

– Jeg kom for sent til påmeldingen, og håper dette skal fungere, forteller han, og sier at den som vinner nakenløpet får gratis festivalpass til neste års festival.

– Men det hadde kanskje vært lettere og raskere å samle inn penger av folk til en billett, medgir han.

Roskilde et mål
Da guttene har gått forteller de to jentene Side2 at det er stort å være på Roskilde.

– Jeg har vært på festivalen som publikummer tidligere, og den har vært et av delmålene man setter seg (som artist, red.anm). Dette er en etappeseier. Festivalen har betydd mye for meg personlig og jeg har mange minner herfra, sier Anne Marit.

Festivalminner
Blant de beste minnene hennes er Bjørk-konserten som avsluttet festivalen i 2002.

– Det å stå på samme scene som artister man beundrer er stort. Så noe riktig må vi har gjort!

Det dårligste minnet er fra en tidlig morgen, på vei ut av teltet og centimeter unna å skli i en diger bæsj like utenfor teltåpningen.

– Jeg hadde bare sovet i tre timer, så noen kom tydeligvis i løpet av den tiden og mente det var en god idé å bæsje utenfor det gule teltet, fryser hun.

Rybak og Balkan
Under den improviserte minikonserten like før Side2 møtte jentene, begynte noen av danskene rundt å leende synge på Alexander Rybaks låt Fairytale. Det tar jentene med knusende ro.

– Det er ikke så rart, det er folke- og Balkan-preget det vi også gjør, og det tyder på at de har fått med seg at vi er norske, sier Anne Marit, og Marianne legger til.

– Rybak fortjener all den kreden han kan få, han er en flink fyr. Men jeg vil ikke si at vi musikalsk sett er så veldig like.

– Ikke tid
Og det mener nok neppe de som har hørt dem heller, noe som begynner å bli en del. Etter en rakettstart med Urørt og Bylarm, har jentene siden fartet både i inn- og utland, og mer reising blir det. Til høsten står både Tyskland, Danmark og USA for tur, men først skal festivalsommeren unnagjøres.

Deriblant torsdagens Roskildekonsert. Ny plate satser jentene på at kommer høsten neste år.

– Det blir ikke tid til å lage ny musikk når vi farter rundt, men vi hadde for mange låter da vi ga ut skiva sist. Jeg merker at vi må bli flinkere til å lage låter når vi er på hoteller og på veien, sier Marianne.

– Men vi klager ikke altså, det er et nytt liv for oss dette og det er helt fantastisk, legger Anne Marit til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dresskode
En av tingene jentene er kjent for, i tillegg for sin noe utradisjonelle – eller nettopp det, tradisjonelle – instrumentbruk, er antrekkene.

Det går i 50-talls, og kjolene er på – uansett vær.

– Denne kjolen puster ikke, men det var den som var rein, sier Marianne, og drar i stoffet.

– I går gikk jeg i en kjole som ikke puster veldig, så må stinker nok alle klærne i kofferten. Men det er ingen som lukter på oss når vi står på scenen, sier Anne Marit, før Marianne legger til:

– Vi må se ut som Katzenjammer uansett om det er pluss- eller minusgrader.

Suksess
Og kveldens konsert på Roskilde gikk strålende. Pavilion, scenen jentene hadde fått, var alt for liten.

Flere hundre måtte stå utenfor, men det hindret ikke Katzenjammer i å få med seg gjengen i allsang flere ganger.

Og jentene selv koste seg tydeligvis, og ropte fra scenen:

- Dere er det beste publikummet vi har hatt noen gang. Det er så moro!

- Det var helt fantastisk. Vi kommer gjerne tilbake, sier jentebadet til Side2 etter konserten.