Å ankomme byen Roswell i mørket, er ingen spøk. I hvert fall ikke hvis du er overtroisk og en smule skvetten. Selv om hovedgata er bred og velstelt, akkurat som i de fleste andre byer i denne delen av USA, er det det som gjør Roswell unik.

Stikkordet er romvesener.

Tro det eller ei: Denne byen er faktisk invadert av vesener fra det ytre rom. Det ser i alle fall sånn ut. Hvor enn du går i sentrum av byen, finner du mystiske vesener malt på husvegger, lyktestolper og plakater. Og fra butikkvinduer, gatehjørner og hustak blir du iakttatt av grønne romvesener med store, svarte øyne.

Til og med butikker som selger bryllupskjoler, bruker dukker av romvesener i sin markedsføring. Bilforhandlere, restauranter, moteller og suvenirbutikker spiller på UFO-er og grønne marsboere i stor skala. Når jeg går inn i UFO-museet, byens stolthet, blir jeg overfalt av dokumenter og beskrivelser av Roswells UFO-historie.

Ikke minst blir jeg konfrontert med en hel bråte teorier om hvorfor det helt sikkert finnes flygende tallerkener og liv i det ytre rom.

Les også:

UFO-styrt

Det hele begynte en natt i begynnelsen av juli 1947, da rancheier William Mac Brazel oppdaget et flygende objekt farende over de endeløse ørkenslettene i New Mexico. Det mystiske skuet endte i en kraftig eksplosjon et sted i ørkenen, noen mil nordvest for byen Roswell.

Neste dag bega Brazel seg ut mot eksplosjonsområdet. Han skulle egentlig bare se til kyrne sine, men underveis oppdaget han noe merkelig: Et slags lettmetall, ikke så ulikt balsatre, men likevel et metall. Brazel tok det med til Sheriff Wilcox i Roswell.

Sheriffen ble like forundret, og ringte derfor til RAAF (Roswell Army Air Field). Eksperter ankom samme kveld, Brazel viste dem hvor han hadde funnet bitene. 8. juli kom flere tropper med soldater til ørkenen. Informasjonsoffiseren i RAAF, Walter Haut, sendte ut følgende pressemelding:

– Spekulasjoner om hvorvidt UFO-er finnes eller ikke, kan nå avsluttes. Etterretningsoffiserer i 509th Bomb Group har lokalisert vraket av et uidentifisert flygende objekt utenfor Roswell i New Mexico.

Gjenstanden er nå brakt inn til RAAF for videre undersøkelser. Det var den første offisielle uttalelse om det som senere skulle bli verdenskjent under navnet «The Roswell Incident».

Obduserte romvesener

Dagen etter dro Brazel og hans sønn ut til stedet der de fant metallbitene. Nå ble de møtt av bevæpnede soldater og omgående stoppet. Samme kveld hadde de militære myndighetene en helt annen forklaring på fenomenet. Historien om funnet av en UFO, ble dementert.

Det dreide seg bare om en styrtet værballong. I august samme året fant Brazel flere biter av det mystiske metallet. To år senere informerte han noen av sine venner om funnet.

Dagen etter troppet militære etterretningsoffiserer opp på gården hans og beslagla alt. Til tross for at nyheten om en styrtet UFO nådde forsiden av datidens aviser, ble hele historien glemt like etter.

Og slik forble det i 30 år – helt til 1978. Da ble major Jesse Marcel, som i 1947 var med og hentet inn de mystiske metallbitene Brazel fant, intervjuet av UFO-forskeren Stanton Friedman.

– Vi fant en UFO i 1947, myndighetene har bare holdt det skjult, hevdet han.

Dette ble bekreftet av flere andre som også hadde vært til stede. Noen av de aldrende soldatene og offiserene hevdet sågar at det ikke hadde vært bare én, men hele elleve UFO-krasjlandinger.

I 1989 sto begravelsesagenten Glenn Dennis også fram. Han hadde i sin tid ansvaret for døde ved Roswell Army Air Field og sa det hadde vært utført obduksjoner av utenomjordiske vesener på Roswellbasen i 1947.

Han hadde selv vært vitne til det, men våget ikke stå fram før nå.

– Jeg ble truet på livet av en offiser til ikke å røpe noe, fortalte han. Men etter å ha sett en episode av TV-serien «Unsolved Mysteries» («Uløste mysterier») en kveld i 1989 hvor nettopp «The Roswell Incident» ble tatt opp, klarte han ikke å holde på hemmeligheten lengre.

Gransking

I kjølvannet av alle disse påstandene krevde kongressen at det ble gjennomført en offisiell gransking av det som skjedde i 1947.

Den første rapporten ble lagt fram i 1995. Den bekreftet at det var en ballong fra Project Mogul som hadde krasjet. Det dreide seg om et topphemmelig prosjekt der det var sendt opp en ballong med instrumenter i stor høyde for blant annet å plukke opp lydbølger generert av sovjetiske atombombetester.

Den andre rapporten, som ble offentliggjort i 1997, konkluderte med at rapportene om romvesener mest sannsynlig var en kombinasjon av flere ting. Rapporten fokuserte på forvirring rundt militære ulykker, hvor soldater var blitt drept eller skadet, samt bruk av menneskelignende dukker (dummies) i militære prosjekter, som for eksempel Operation High Dive, hvor dukkene ble brukt under testing av fallskjermer fra ekstreme høyder.

– Etter hvert som årene gikk, ble disse opplevelsene forvridd i mange soldater og offiserers minne. Ikke minst fordi UFO-tilhengere satte griller i hodene deres, fastslo rapporten og avviste alle UFO-påstander.

«Case closed», avsluttet granskerne og hevdet alle spørsmål var besvart. Den første reaksjonen blant UFO-tilhengerne var at myndighetene nok en gang bløffet. Men noen av de mer profilerte UFO-forskerne leste rapportene nøye, og ble overbevist: The Roswell Incident hadde ingenting med romvesener eller UFO-er å gjøre.

Alternativ forskning

For Roswell var dette dramatisk. I 1997 hadde byen for lengst etablert seg som verdens UFO-hovedstad, og turistene strømmet til for å høre historier om flygende tallerkener. Det var til og med åpnet et museum i byen for å tilfredsstille «verdens hunger etter informasjon om The Roswell Incident».

Roswell var blitt et mekka for verdens UFO-tilhengere. Hvis det ble allment akseptert at det aldri hadde falt ned noen flygende tallerkener utenfor byen, ville turist næring gå dukken. Roswell ligger tross alt langt unna alt.

De aller fleste som kommer hit, kommer på grunn av romvesener og UFO-er. I typisk amerikansk ånd ga tilhengerne imidlertid ikke opp. De bare trakk fram andre «forskere», som var overbevist om at UFO-historien var riktig. En av dem er Dennis Balthaser, en pensjonert sivilingeniør, som også har tjenestegjort i United States Army.

Han sier:

– Roswell-historien er ikke en oppdiktet farse av forvirrede soldater, eller av en rancheier og noen UFO-forskere som ville tjene raske penger. Disse vitnene forteller den samme historien, selv om de aldri har møtt hverandre, sier han. Og understreker at det fortsatt er en rekke ubesvarte spørsmål rundt «The Roswell Incident».

Ikke bare har det vært skrevet en rekke bøker om «The Roswell Incident». Det har også vært laget TV-serier og en spillefilm om hva som skjedde her i 1947. Og er det noe amerikanerne er gode på, er det markedsføring. Men andre ord: Roswell er pensum for alle UFO-tilhengere. Skulle du være i tvil om det faktisk finnes romvesener og flygende tallerkener, er det bare å ta en tur hit. Da vil du raskt bli overbevist om det motsatte...

HTML EMBED

Les også: