Gå til sidens hovedinnhold

Rotete mareritt fra David Lynch

"Inland Empire" er et interessant og mørkt kunstprosjekt fra David Lynch, men nesten tre timer blir en prøvelse.

Inland Empire – Storbritannia 2006. Regi: David Lynch. Med: Laura Dern, Jeremy Irons, Justin Theroux og Harry Dean Stanton.

Aldersgrense: 15 år.

(SIDE2): David Lynch er oppført som regissør og manusforfatter, men filmikonet kunne like gjerne vært titulert som kunstneren bak dette prosjektet.

Nærmere tre timer kunstfilm kan da også være en prøvelse for de aller fleste av oss. Til tross for at filmen både har en tilsynelatende god handling i bunnen og noen karakterer man kan leve med, blir dette en kjedelig opplevelse.

Filmen handler om en filminnspilling som har vært påbegynt ved en tidligere anledning. På første forsøk gikk det riktig ille, da begge hovedrollene ble drept og filmen aldri ble ferdig innspilt. De to som har inntatt de samme rollene denne gangen lar seg allikevel ikke skremme, men kaster seg inn i den lidenskaplige historien.

For filmens suverene hovedperson, den talentfulle skuespilleren Nikki, blir den kommende innspillingstiden et sant mareritt, der hun roter seg inn i forskjellige scener. Enten det er fra hverdagen, på settet eller i fantasien, så er det noen skremmende situasjoner som stadig dukker opp. Handlingen kan til tider virke meningsfull, men gjennom et virvar av tråder blir både vi og et par av de involverte ganske fortvilt.

Forgreninger til østeuropeisk mystikk og personlige tragedier er ikke alltid like lett å forholde seg til, eller knytte opp til filmens løse struktur. Det samme gjelder for de mange kvinneskikkelsene som skuespilleren Laura Dern tilstadighet må forholde seg til.

I tillegg til en annerledes vandring inn i filmens mørke, er dette også en film som får Dern til å begeistre. Etter å ha blitt nærmest udødeliggjort gjennom "Blue Velvet" og "Wild At Heart", er dette tredje gangen hun setter sine tydelige spor på en film fra David Lynch.

Sammenlignet med filmen "Mulholland Drive" fra 2001 har regissøren bare blitt så mye mer uforståelig. Sist gang kunne man i det minste resonere seg litt frem og tilbake i forhold til filmens handlingsforløp. Med "Inland Empire" er vi inne i en helt ny verden. Dette blir aldri noen ny kultklassiker fra Lynch, men heller en raritet på en allerede imponerende CV.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag