Gå til sidens hovedinnhold

Rotta gjør jobben

Svein vil at folk skal få et bedre inntrykk av kjæledyret hans. Det ender med at rotta Halvorsen får gjennomgå.

Svein og Rotta – Norge 2006. Foto: Marius Johansen Hansen. Med: Thomas Saraby Vatle, Celine Louise Dyran Smith og Luis Engebrigtsen Bye.

Aldersgrense: Tillatt for alle.

Det begynner ganske ekkelt med rotter og bæsj, men Svein overbeviser oss kjapt at kjæledyret hans ikke kan sammenlignes med det vi sender ned i kloakken. I denne filmversjonen av Marit Nicolaysens populære barnebøker er det heller ingen mangel på morsomme figurer.

For 10 år gamle Svein og kameraten Dan er rotter hovedinteressen. De har et eksemplar hver og driver med eksperimenter som ikke alltid går helt etter planen. Halvorsen, som er rotta til Svein, er mest interessert i mat og bruker ellers tiden på å gnage på ledninger.

Dermed får rotta til Svein gjennomgå, både av familien og alle andre som ikke liker denne skapningen. Svein setter også Halvorsen på prøve når han melder kjæledyret sitt på en kjæledyrkonkurranse der flere triks må læres på veldig kort tid.

Dyrehold blir etter hvert en alvorlig greie for vår venn. En passende mengde moral blir det dog plass til.

Riktig morsomt er det av og til, men dessverre uten den helt naturlige dialogen. Det er flinke barn i de sentrale rollene, men kanskje burde de fått improvisere litt mer.

Manuskriptet kommer ut på lerretet både stykkevis og delt. Man skulle nesten tro det var litt gjennomført, for både far, mor og læreren oppfører seg litt kunstig. Handlingen er enkelt oppbygd, til tider kanskje litt banal, men for de minste er det ingenting å si på spenningsnivået.

Til slutt er det rotta Halvorsen som kommer best ut av det. Vel og merke i levende tilstand, for den animerte varianten imponerer ikke.

Rotter er ålreite dyr, men det er som med dyr som med mennesker. Det er ikke alle man kan like.

Reklame

Vårens topp 11 sneakers til herre

Kommentarer til denne saken