Gå til sidens hovedinnhold

Rotter mot landminer

I Columbia har en funnet vidundermiddelet mot landminer. Et dyr ingen savner om det blir sprengt i luften.

Columbia er det landet med størst landminetetthet i verden. Over 1000 mennesker går på en mine hvert år og av disse omkommer omtrent fjerdeparten. Mange av dem barn.

Landminerydding er tid-og ressurskrevende når mennesker skal gjøre det. Hunder er også brukt, men labradorer veier noen kilo og får raskt en snubletråd eller en trigger til å reagere. Dessuten er Passopp ofte noens familiemedlem, så det er triste greier.

Columbianerne har derfor funnet det som synes som den perfekte minerydder. Rotter.

For det første er de mer bedre enn hunder og treffer på 96 prosent av alle markeringer de gjør. For det andre er de lettere enn hunder slik at de ikke så lett setter bomben av. Dessuten er det ingen som savner dem skulle uhellet være ute.

Det eneste problemet med rottene har vært at de har vanskelig for å konsentrere seg om arbeidet fordi de er overnervøse av frykt for om det er rovdyr i nærheten når de jobber. Dette har columbianerne løst ved å la dem vokse opp sammen med dresserte katter som lar dem i fred. For sikkerhets skyld er klørne tatt vekk eller plastret på kattene slik at de ikke kan gjøre noen skade når de leker med rottene.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album