Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er festrøyking skadelig

Røyker du bare på fest? Hver eneste sigarett øker sjansen for hjerteinfarkt betraktelig.

HTML EMBED

(SIDE2): Du kaller deg kanksje ikke en røyker, men tar deg en blås i festlig lag. Mens stadig færre nordmenn røyker fast, holder tallet på festrøykere seg stabilt. En ny undersøkelse Helsedirektoratet har fått utført viser at å røyke på fest er mer sosialt akseptert.

- Alkohol, fest og moro er med på å normalisere røykingen, sier helsedirektør Bjørn Guldvåg.

En tredjedel av de som røyker i Norge er det Helsedirektoratet kaller av-og-til-røykere.

LES OGSÅ: Advarer mot «sunn» røyk

10 tips til å bli helt røykfri

1. Tenk gjennom hvorfor du har lyst til å bli helt røykfri. Skriv det gjerne ned.

2. Bestem deg for å slutte helt og sett en sluttdato. Det kan være i dag eller om to uker.

3. Ring Røyketelefonen 800 400 85, last ned appen «slutta» eller gå inn på slutta.no. Her får du flere tips, god støtte og oppfølging.

4. Bruk legemidler for røykeslutt - i lang nok tid, og med riktig dosering. Nikotinlegemidler som tyggegummi, plaster, inhalator og tabletter gjør det lettere å slutte å røyke.

5. Følg regelen: Ikke ett eneste trekk! Hvis du tillater deg å røyke litt har du på en måte ikke slutta og det blir mye vanskeligere å nå målet om å bli røykfri. Gjør det enkelt for deg selv, kutt røyken helt!

6. Legg en plan for hvordan du skal oppføre deg i risikosituasjoner eller når du får røyksug. En god metode er å se for seg forskjellige situasjoner på forhånd. Når pleier du å røyke? Gå gjennom de forskjellige situasjonene trinn for trinn, og se for deg hvordan du kan holde deg røykfri.

7. Hent støtte fra familie, venner eller kollegaer. Ta i mot ros, det er fortjent.

8. Ta tiden til hjelp, og ta en dag av gangen. Det blir bedre!

9. Gjør noe hyggelig og fokuser på de positive tingene du har oppnådd med røykeslutt.

10. Belønn deg selv. Hvor mye sparer du på å slutte? Unn deg noe ekstra!

Kilde: Helsedirektoratet

Lite som skal til
To tredjedeler av unge mellom 18-29 år som røyker av og til, ser ikke på seg selv som røykere. Likevel røyker mer enn en firedel av festrøykerne mer enn ti sigaretter per uke. Ofte skal ikke den store festen til før de synes det er greit å ta seg en røyk. Mange av de unge festrøykerne går dessuten over til å bli fastrøykere.

- Hele 85 prosent av oss vil bli avhengige av nikotin, selv om vi bare eksponeres for det nå og da, sier helsedirektøren.

Farlig, uansett
Felles for de som røyker av og til er at de ikke tror det er så farlig. En tredjedel tror faktisk at det er ufarlig.

- Det finnes ingen nedre grense for hvor mye det er trygt å røyke. Allerede den første sigaretten øker risikoen for hjerteinfarkt betraktelig, sier Guldvåg.

LES OGSÅ: Ville du gjort dette mot barnet ditt?

Mens sjansen for å få kreft øker i takt med hvor mye man røyker, øker faren for hjerte- og karsykdommer mest når man går fra null til litt røyk. En røyk på fest gir betydelig større sjanse for å hjerteinfarkt.

Før hadde mange en oppfatning av at kvinner tok mindre skade av å røyke. Nyere forskning viser imidlertid at røyking er farligere for kvinner.

Sprakk du? Prøv igjen
Har du prøvd å stumpe røyken for godt, men klarte det ikke? En god nyhet er at sjansen for at du lykkes med røykeslutt er større når du har prøvd før.

- Da har du lært mye som du vil ha nytte av ved neste forsøk, sier helsedirektøren.

Helsemyndighetene anbefaler dessuten å bruke medikamenter som nikotintyggis, plaster og tabletter. Det mangedobler sjansen for å klare å slutte.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Kommentarer til denne saken