Gå til sidens hovedinnhold

Her er sannheten om kvinner og røyking

Ny forskning på kvinner og røyking avslører dramatiske tall. Men det ble også gjort et positivt funn.

(SIDE2): Røyking er mer helseskadelig enn tidligere antatt, men fordelene ved å slutte er også større en forventet, ifølge en studie av 1,2 millioner kvinner.

Studien har fått navnet The Million Woman Study, og er publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet. Studien viser at de som har røyket hele sitt voksne liv, dør et helt tiår før de som ikke har gjort det.

Studien har fulgt den første generasjonen av kvinner som begynte å røyke på 1950- og 1960-tallet. Ettersom kvinner begynte å røyke, i stor skala, mye senere en menn, historisk sett, så har man ikke kunnet forsket og analysert på virkningen av kvinner som har røyket gjennom hele livet.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Kvinnene som ble spurt var i alderen 50-69 år. Deltakerne svarte på spørsmål om deres livsstil, inkludert hvorvidt de røykte sigaretter. De ble spurt om disse spørsmålene igjen tre år senere. Etter 12 års oppfølging hadde 66.000 av kvinnene i gruppen falt fra.

Mest lest i Nettavisen nå:

Tidlig død
Da studien startet var 20 prosent av kvinnene røykere, 28 prosent var eksrøykere mens 52 prosent aldri hadde røyket

Denne tredoblingen betyr at to tredjedeler av alle dødsfall blant kvinnelige røykere i 50-, 60-, og 70-årene er forårsaket av røykerelaterte sykdommer som lungekreft, kronisk lungesykdom, hjertesykdom eller slag.

Jo mer kvinnene røykte, desto større var risikoen for å dø, viste undersøkelsen. Når det er sagt, viste det seg også at de som ikke røykte så mye, fra 1-9 sigaretter per dag i begynnelsen av studien, hadde en dobbelt så stor sjanse for å dø som ikke-røykere. Dette er de samme tallene som gjelder for menn.

- Det vi ser er at om kvinner røyker som menn, så dør de som menn. Mer enn halvparten av kvinner som røyker, og som fortsetter å røyke, vil bli drept av tobakken, sier professor Richard Peto fra universitet i Oxford til BBC.

Det er aldri for sent å slutte
Men det er en lys side ved studien også, den viser nemlig at de som stumper røyken før de er 30 kan unngå 97 prosent av helserisikoen som er kobles til røyking, sier forskerne. Selv om røyking kan ta ti år av livet ditt , kan det å slutte legge til ti år.

Til og med det å slutte før man blir 40 kan minimere risikoen med 90 prosent.

Helseeksperter understreker at dette ikke gjør det «greit» for den yngre generasjonen å røyke gjennom 20-årene.

- Det å slutte å røyke fungerer, fantastisk bra faktisk. Om man slutter før man når middelalderen, så vil man gjennomsnittlig leve ti år lenger. Røyking dreper, men å slutte fungerer. Jo før du slutter, desto bedre, sier Peto, som ledet undersøkelsen.

- Det å slutte å røyke kan være vanskelig å få til. Rundt 70 prosent av røykerne sier at de ønsker å slutte, så du burde ikke gå rundt og anta at du bare kan slutte å røyke den gangen du bestemmer deg for det. Det beste for helsen din er å unngå å begynne, sier Woods til BBC.

Flere ulemper
Professor Robert Weast, fra helseavdelingen ved University College i London, peker på at det er flere ulemper ved å røyke enn en tidlig død.

- Ved midten av 20-årene så topper lungefunksjonene seg, før det så går nedover. For de fleste mennesker går det fint, og når du kommer opp i 60- og 70-årene, så fungerer de fremdeles greit. Men om du har røyket, og så sluttet, så har lungene fått irreversible skader. Dette kan signifikant påvirke livskvaliteten i en negativ retning, sier han.

- Åpenbart er det et problem å røyke om man ønsker å bli gravid, fordi røyking påvirker fruktbarhet, og det er farer ved å røyke både under og etter graviditeten, fortsetter Weast.

Doktor Lisa McNally, som er ekspert på helsepsykologi, og har som røykeslutt som spesialområde, forteller at det ikke er spørsmålet om livskvalitet som oftest får yngre kvinner til å slutte.

- Det er en fare her for at noen tror at det er greit å røyke til de er 30 eller 40, men etter min erfaring så ønsker yngre kvinner å slutte av helt andre grunner enn livskvalitet, eller livsvarighet. De er mer bekymret for de kosmetiske effektene, sier hun.

Under kommer noen tips fra Helsenett , om hvordan du kan unngå å ta deg en sigarett når røykesuget melder seg.

Husk dette når du får lyst på røyk:

* Røyksug varer som regel i bare tre til fire minutter

* Gå tur! Røyksuget minsker hvis du daglig går en rask tur på en halvtime

* Drikk vann, gjerne med litt sitron i

* Puss tennene

* Generelt - unngå situasjoner hvor du vanligvis tar en røyk

* Skriv ned hva du gjør for å komme gjennom suget, det kan hjelpe neste gang

Det kan også være en god idé å melde seg på et røykavvenningskurs. Noen synes det er lettere å lykkes når man er flere som kan støtte hverandre.

Mest lest på Nettavisen:

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?