Gå til sidens hovedinnhold

Arnold er for filmrøyking

Arnold Schwarzenegger vil ikke forby røyking på film. Men han vil gjerne advare folk på forhånd.

(SIDE2:) Mange filmfolk i Hollywood har et anstrengt forhold til røyking. Mens det på 1950-tallet var vanlig å se hovedpersonen med en sigarett i munnen, er det i dag svært sjelden vi ser noen røyke på film.

Vil forhindre røyking
California Health and Human Services Agency, Entertainment Industry Foundation (EIF) og flere filmstudioer har nå besluttet å vise en advarsel før filmer hvor det røykes, skriver Centredaily.com.

Studioene som har gått med på avtalen er Sony Pictures, Universal Studios, Time Warner, Paramount Pictures, Walt Disney Studios og Twentieth Centry Fox. På deres DVD-er vil det i fremtiden advares mot røyking, på samme måte som det advares mot ulovlig visning og kopiering av filmen.

- Vi tror at det vil forhindre barn fra å begynne å røyke og oppmuntre ungdom som røyker til å slutte, sier Lisa Paulsen, leder ved EIF, ifølge LATimes.

- Skal ikke gripe inn
Enkelte i filmbyen vil gå enda lengre. Noen antirøykere ønsker å kutte ut all røyking i film.

Guvernør Arnold Schwarzenegger er enig med filmstudioene i at en advarsel kan hindre påvirkning av publikum. Men totalt forbud av filmrøyking, er han imot.

- Man skal ikke gripe inn i filmskapernes kunstneriske frihet, sier han ifølge BT.dk.

Han trekker fram at man tidligere røyka over alt, og at hvis handlingen foregår i den perioden, vil det bli feil å kutte ut røyken.

- Personlig tror jeg ikke på å fjerne verken sigaretter eller sigarer i film, sier han.

Flest onde og fattige røyker
En undersøkelse fra 2005 viser at det stort sett er skurker og karakterer i arbeiderklassen som røyker på film. I undersøkelsen ble 450 filmer som hadde blitt laget siden 1990 gjennomgått.

Resultatene viste at 35 prosent av skurkene og 20 prosent av heltene røyka. Det var først og fremst filmer uavhengige av de store studioene som viste røykende hovedpersoner, skriver BBC News.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken