(SIDE2): Det er forskere ved Harvard universitetet som mener risikoen for slag øker dramatisk dersom du er gift med en røyker.

De gjennomgikk rapporter og journaler fra 16.000 mennesker og det viste seg at risikoen økte med hele 72 prosent for noen av ikke-røykerne. Det melder BBC News tirsdag.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Mer utsatt for passiv røyking
At røykere har en økt risiko for slag er ingen nyhet, men få studier har avdekket farene ved passiv røyking. Etter at røykeloven har blitt innført i en rekke europeiske land er det nå i hjemmet det røykes mest og ikke-røykere som bor sammen med røykere blir enda mer utsatt.

Harvard-studien tok for seg mennesker over 50 år og deres ektefeller over en periode på ni år. Etter at resultatene var justert av hensyn til andre faktorer som kunne påvirke risiko for slag fant forskerne ut at ikke-røykere som bodde sammen med røykere hadde en mye større risiko for å få slag.

72 prosent verre
Hvis personen aldri hadde røyket selv, økte risikoen for slag med 42 prosent ved å bo med en røyker. Hvis personene tidligere hadde røyket på et eller annet tidspunkt i livet, men sluttet var risikoen for slag på hele 72 prosent ved å leve med en røyker.

- Funnene indikerer at å leve med en røyker øker risikoen for slag blant ikke røykere og tidligere røykere. Helsefordelene ved å slutte er større for ektefellen som ikke røyker, sa Dr. Maria Glymour som ledet studien.

LES MER HELSE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!