(SIDE2:) En ny vaksine er for tiden under utprøving i Skandinavia. Vaksinen vil virke mot nikotinavhengighet, og kan derfor hjelpe både røykere og snusere.

Fjerner godfølelsen
Ifølge NRK.no vil testene være ferdige til sommeren.

Det er foreløpig 400 personer som tester vaksinen. Etter et år vil forskerne sjekke hvor mange som fremdeles er røykfrie. Hvis de fleste fortsatt holder seg unna røyken, vil de øke testingen. Ifølge NRK vil vaksinen muligens bli tilgjengelig for alle i 2010.

Vaksinens jobb er å hindre nikotinmolekylet å gi effekt. Dermed forsvinner den gode følelsen mange får av å bruke nikotin.

Tror mange vil slutte
Forskningsleder Torgny Svensson ved Karolinska Institutet tror vaksinen kan hjelpe alle typer røykere. Han påpeker at alle kan slutte å røyke, men at 80 prosent sprekker innen et år. Derfor vil vaksinen være til hjelp.

- Selv om vaksinen ikke hindrer alt nikotinet i å komme til hjernen, vil den i alle fall gi en forsinkelse, slik at den umiddelbare belønningen ikke kommer. Bare det er nok til at mange vil stumpe røyken, sier Svensson til NRKs «Schrödingers katt».

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!