(SIDE2:) Innen 2030 skal Norge bli et røykfritt land.

I hvert fall hvis Nasjonalt råd for tobakksforebygging får det som de vil.

- Tobakksvarer bør ikke være en del av taxfree-handelen på flyplasser og skip innen 2017, mener de ifølge VG.

Les de krasse reaksjonene fra leserne lenger ned i saken!

Det er et av tiltakene som foreslås for at Norge skal bli foregangsland, og stumpe røyken totalt.

De mener Helse og Omsorgsdepartementet ikke har gått langt nok for å redusere skadevirkningene av tobakk.

Derfor har de kommet med flere forslag for hvordan vi kan bli kvitt tobakken.

Her er realiteten:

# Snus forbys

# Taxfree-salget av tobakksvarer forbys

# Alle røykerom forsvinner

# Røykenekt i bilen og hjemme

Snusen forbudt?
Torsdag skrev Side3 at snus kan bli forbudt. EU-kommisjonen vil nå forby smakstilsetninger i tobakk.

- Dersom forslaget går gjennom, er det nok over og ut for den svenskproduserte snusen, sier EU-parlamentariker Christofer Fjellner til Aftonbladet.

I utgangspunktet ble Sverige lovet et unntak fra snusforbudet, men det kan nå se ut til at kommisjonen snur og vil forby vesentlige deler av innholdet i snusen.

Bakgrunn: Snus kan bli forbudt

Her skal røyken stumpes
Forslaget når det gjelder å forby tobakk når du er ute og reiser mener Nasjonalrådet for tobakksforebygging er viktig fordi tilgjengelighet er med på at folk røyker.

- Taxfreesalget er enormt. Nå reiser vi som bare det over grensen for å kjøpe tobakk. Å totalforby dette vil være et viktig tiltak og signal for hvordan vi ser på dette. Nå er det for eksempel forbudt å kjøpe tobakk i kioskene på sykehus. Samtidig som dette sender tydelige signaler, er det et viktig skritt for å gjøre tobakk mer utilgjengelig, sier leder i Nasjonalt råd for tobakksforebygging, Maja-Lisa Lachen til VG.

Taxfree-forslaget er imidlertid ikke det eneste tiltaket de ønsker skal innføres her hjemme.

De vil også at alle røykerom på offentlige og private arbeidsplasser skal fjernes, og at vi bør ha en egen lov som skal beskytte barn mot passiv røyking hjemme.

De vil også at alle hotellrom skal bli røykfrie innen fem år.

- Supert!
Kun et fåtall ser det positive i at det strammes inn rundt tobakkssalget. En gjennomgang Side2 har gjort av tilbakemeldingene, viser at det fredag formiddag kun er to personer som ser noe bra i rådets forslag:

«Synes det er et bra forslag jeg. Røyking er et unødvendig onde, og det virker som om det eneste som virker er å gjøre det dyrt og vanskelig. Sikkert kjipt for dem som røyker, men det vil få færre til å begynne å røyke og det er bra! »

«Synes d e supert æ!! Røyking e dyrt, lokte fælt og laaangt fra sunt», mener en annen.

Folk flest raser derimot etter forslaget om at tobakk bør forbys i taxfree.

«Dette er rett og slett for dumt. Vi blir behandlet som barn som ikke forstår omfanget av våre egne valg. Vi lever i Europas siste politistat. Vi skal ikke få lov til å ta egne valg, vi skal ikke få lov til å leve fritt. Hvor lenge er det det norske folk skal bare stå å se på hva som skjer??» kommenterer en leser.

«- Dette blir altfor patetisk! hva folk gjør i sine egne hjem burde ikke være et problem for andre. Så lenge røyken ikke plager andre. Røyking med barn tilstede er uakseptabelt, men snus skader ingen andre enn deg selv!», sier en annen.

«Sykt land dette begynner å bli, Maja-Lisa Lachen, du bør slutte å legge deg borti hvor jeg skal kjøpe røyk hen, dette skal jo liksom være et fritt land!!!! Begynner jo å være på grensen til det komiske dette», raser en leser.

- Som Nord-Korea
Mange sammenligner også forslaget med isolerte Nord-Korea.

«Jeg elsker at idiotiske mål fra «Nasjonalt råd for tobakksforebygging» ender opp med at Norge er på samme politiske nivå som Nord-Korea, og at vi er kommunister», skriver en, og får støtte av en annen mann som er enig:

«Dette viser jo bare at Norge beveger seg lengre mot samme politikk som Nord-Korea..»

«Hvis dette går igjennom er det et endelig bevis på at vi ikke lever i et demokrati, vi nordmenn blir detaljstyrt av staten fra vugge til grav, alt er regulert ned til det minste, og når de har greid å tvinge nordmenn inn i dette, blir det neste fedme som skal håndteres med lover og reguleringer, det er allerede i gang, enkelte arbeidsplasser får du sparken hvis BMI blir for høy..... før eller senere klarer de å lovregulere bort alkohol», mener en annen kvinnelig leser.