Gå til sidens hovedinnhold

Ruinert etter taksjekk

Tom konto og falleferdig hus, er resultatet etter å åpnet døra for den bedrageridømte håndverkeren.

Flere eldre mennesker føler seg svindlet etter å ha betalt flere hundre tusen kroner for arbeid som ikke har blitt utført. Dessverre er historien kjent. Denne gangen er det Inger (83) som er offeret, og hun er langt fra alene.

- Jeg er sint, ordentlig sint og har ligget søvnløs i flere netter, forteller Inger.

Hun har tapt 360 000 kroner på ufullstendig arbeid som ble gjort på huset hennes

Tømte sparekontoen
I fjor fikk hun besøk av omreisende håndverkere, i spissen Wilhelm Iversen med sønnen Tore og svigersønnen Arne. Ifølge håndverkerne var Ingers tak rene sorgen.

- Det ballet bare på seg, og til slutt hadde jeg tatt ut alt jeg hadde av sparepenger, forteller Inger til «TV 2 hjelper deg».

Etter at håndverkerne har forsvunnet skjer det som ofte skjer i slike historier: de fordufter, mens store deler av arbeidet gjenstår.

Bygg- og tømmermesternes forening i Oslo mener jobben som er gjort overhode ikke holder mål, og at Inger har betalt tre ganger så mye for jobben som hun burde har gjort.

Gjenganger
I «TV 2 hjelper deg» sin tolvårige historie er arkivet fylt opp av liknende saker. Og felles for flere av dem er at samme familienettverk står bak. Wilhelm Iversen dukket nemlig opp i «TV 2 hjelper deg» allerede i 1995. Siden det har flere nære familiemedlemmer dukket opp i programmet med jevne mellomrom.

- Organisert kriminalitet innenfor et familienettverk, har politiet tidligere betegnet denne virksomheten.

Flere familiemedlemmer har i lengre tid vært under etterforskning, og i dag ble to av rettsakene mot et av familiemedlemmene avsluttet i Asker og Bærum tingrett. De tiltalte venter nå på dommen.

- Det er ni eldre mennesker som er ført bak lyset. Ansvarsrammen slik vi ser det ligger på 1,2 millioner kroner, sa politiadvokat Jon Leland etter rettssaken i dag.

De to er bare en liten del av familienettverket som skal ha tjent store penger på å utnytte eldres fortrolighet. Ved å tappe eldre for penger for dårlig utførte byggejobber har de tjent millioner.

Fikk hjelp av byggfagelever
- Dette var hjelpesløse mennesker som skal ha blitt utnyttet på en kynisk måte som jeg aldri har sett maken til, sier politiførstebetjent Tor Inderaak ved Vestfold politidistrikt. Han brukte mye tid på å etterforske familien på 90-tallet.

Navneendringer innenfor familien gjør det også vanskelig å etterforske sakene.

- Når jeg ser sånne saker som dukker opp, så tenker jeg på det i dag at: Gud hvor ille dette egentlig er, understreker Inderaak.

Wilhelm Iversen ville ikke snakke med «TV 2 hjelper deg», men han er politianmeldt og risikerer også tiltale i likhet med sine to familiemedlemmer som stilte i retten i dag.

Inger fikk imidlertid reparert taket sitt. Byggfagelevene ved Skedsmo videregående skole stilte opp, og forhåpentligvis får nå den spreke 83-åringen sove litt bedre om nettene.

Etter at reklamen for programmet har gått på TV 2 den siste uka, har «TV 2 hjelper deg» mottatt flere tips og henvendelser om håndverkerligaen. Skriv gjerne inn til oss og tips oss om du har relevant informasjon .

LES FLERE FORBRUKERSAKER PÅ WWW.TV2HJELPERDEG.NO

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken