Gå til sidens hovedinnhold

Rundjult dollar slår tilbake

Markedet tror på høyere rente. Det styrker dollaren.

Dollaren har styrket seg mot flere av de viktigste valutaene de siste dagene. Samtidig har kronen svekket seg.

NA24 – din næringslivsavis

Nå forventer markedsaktørene at dagens detaljhandelstall fra verdens største økonomi vil gi støtte til at den amerikanske sentralbanken kan øke styringsrenten.

Bernanke snakket opp dollaren
For tredje gang på fire dager har valutaen styrket seg ettersom det er ventet at amerikanske forbrukere har brukt skattesjekkene de har mottatt til å øke forbruket.

Mot euro har dollaren steget 2,2 prosent denne uken, hjulpet av sentralbanksjef Ben Bernankes uttalelser om at risikoen for en dypere økonomisk nedtur er redusert.

- For utviklingen i amerikansk økonomi er det avgjørende om skattesjekkene forbrukerne nå mottar går til forbruk eller sparing, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea i sin morgenrapport.

Venter løft i detaljhandelen
Skatteutbetalingene ble innledet i mai og i løpet av måneden ble om lag halvparten av de 107 milliardene dollar utbetalt.

- De ukentlige kjedesalgstallene tyder på at detaljhandelen har fått et bra løft fra utbetalingene, men dagens detaljhandelstall vil gi den først mer sikre pekepinnen, tror økonomen.

Ifølge Bloomberg News venter økonomene i dag en vekst i amerikansk detaljhandel i mai på 0,5 prosent fra måneden før og 0,7 prosent dersom man utelater bilomsetningen.

- Gleden kan bli kortvarig
- Men det er mange gode argumenter for at gleden blir kortvarig som fallende boligpriser, skyhøye energi og matvarepriser, stigende arbeidsledighet, råtten konsumenttillit, tilstramming på kredittsiden, lav sparing i utgangspunktet, skriver Nordea-økonomen.

- Detalhandelstallene burde gi støtte til dollaren. Gode tall kommer også til å heve forventningene om høyere rente, sier valutastrateg Takahide Nagasaki i Daiwa Securities SMBC i Tokyo til Bloomberg News.

I markedet er det nå forventninger om at det er mer sannsynlig at Fed kommer til å øke styringsrenten i høst enn å holde den uforandret.

Svakere krone
Samtidig har kronen svekket seg både mot euro og dollar. Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken mener at dette skyldes økt risikoaversjon.

- Svekkelsen er antagelig drevet av at en del lå short i dollar mot norske kroner, slik at dette trigget salg av kroner når dollaren styrket seg i natt. Økt risikoaversjon pleier som kjent ofte å gå på bekostning av kronen. Denne gangen har dette overveid gårsdagens oppgang i oljeprisen, skriver Syed i en rapport.

Her er noen valutakrysninger torsdag formiddag:

USDNOK: 5,1943
EURUSD: 1,5441
EURNOK: 8,0212
GBPNOK: 10,1334

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken