Gå til sidens hovedinnhold

- Rundlurt av OBOS

Laila Nykmark trodde hun hadde skaffet seg drømmeleiligheten. OBOS svarte med å utvide fristen for forkjøpsrett med ett døgn.

- Ja, jeg føler meg lurt, sier Nykmark til Nettavisen.

Nykmark og samboeren fikk tilslag på en bolig i Oddvar Solbergs vei 8 på Romsås i Oslo, mandag 8. januar. En dag etter at fristen for forkjøpsrett gikk ut mistet ekteparet leiligheten. Nå reagerer Nykmark sterkt mot boliggigantens retninglinjer.

Kritiske
- Vi stiller oss kritiske til OBOS sin tilsynelatende rotete praksis på dette området. OBOS har i beste tilfelle opplyst for dårlig i sin informasjon til kunden. I prospektet står det ingenting om at OBOS kan bruke lengre tid i visse tilfeller, enn det som er anslått i OBOS sine egne regler, skriver Nykmark i et brev til OBOS.

Hun fikk beskjed om at OBOS skulle ringe henne onsdag 10. januar klokken 14.00 angående forkjøpsretten på boligen. Da ingen ringte tok Nykmark selv kontakt med megleren som ringte OBOS.

Ekstra døgn
De kunne opplyse om at et eldre par ville benytte seg av forkjøpsretten - og at de hadde lengre ansiennitet enn Nykmark. Problemet var bare at «de nye eierne» ikke hadde finansieringen i orden og hadde fått et ekstra døgn på å ordne opp i den finansielle biten. Paret fikk nok midler på plass en dag etter at fristen opprinnelig hadde gått ut og dermed forsvant boligen ut av hendene på samboerparet.

På OBOS sine egne nettsider står det følgende: «Man kan ikke kreve å bruke forkjøpsretten dersom finansiering ikke er dokumentert innen meldefristen», noe den altså ikke var i dette tilfellet.

- Det virker for oss som at OBOS spekulerer i å holde tilbake informasjon for å øke temperaturen i budrunden. Ved å informere om at forkjøpsretten avklares dagen etter meldefristen, uten å nevne at dersom saksbehandler ønsker det, kan de la forkjøpsberettigede bruke lenger tid (inntil 20 dager ifølge OBOS) lurer de budgiver til å føle seg trygge på at de ikke binder seg opp lenger enn absolutt nødvendig, sier en frustrert Nykmark.

Hun bekrefter at på en generell forespørsel med avdeling «Forkjøp» i OBOS ble det opplyst at endelig avklaring av forkjøpsretten alltid er innen klokken 12:00 dagen etter meldefristen - og at finansieringen senest måtte være i orden på dette tidspunktet - ellers kunne man ikke benytte forkjøpsrett.

Vanskelige regler
Sakens kjerne er altså formuleringen på OBOS egne nettsider som sier at «Man kan ikke kreve å bruke forkjøpsretten dersom finansiering ikke er dokumentert innen meldefristen». Informasjonssjef i OBOS, Åge Pettersen, innrømmer at teksten er noe uklar.

- Vi har ikke gjort noe galt i denne saken. For vår del er det viktig at finansieringen er i orden ved meldefristen, men det er ikke et endelig krav. Men den setningen som her refereres til bør nok omformuleres, innrømmer Pettersen overfor Nettavisen og understreker at reglene for forkjøpsrett er kompliserte.

- I 2006 ble hele 40 prosent av de solgte OBOS-boligene tatt på forkjøpsrett. Reglene for forkjøpsrett er kompliserte, men vi har dyktige folk som jobber med dette, sier han videre.

Ikke til hinder
I svaret som Nykmark fikk fra OBOS skriver selskapet følgende om den vage formuleringen om krav til finansiering ved meldefrist.

«Formuleringen kan etter vårt skjønn ikke være til hinder for at OBOS velger å utøve forkjøpsrett på vegne av medlemmene selv om finansieringen først dokumenteres etter utløpet av meldefristen».

Les flere eiendomssaker her.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?