Gå til sidens hovedinnhold

Færre russekrasj

Antallet ulykker nesten halvert på tre år.

(YEYE): I fjor registrerte forsikringsselskapet If bare 90 skader med russebiler, noe som er en kraftig nedgang fra 2004 hvor 174 russebiler ble skaderegistrert. Så langt i år har If kun fått 15 skademeldinger.

Kampanjer virker
If mener det er det forebyggende arbeidet som kan ta mye av æren for de positive tallene.

- Biltilsynet er flinke til å foreta tekniske kontroller av bilene og gi informasjon til ungdommen, ikke minst før de store russetreffene. Det tror jeg har virket, sammen med mediefokus på de store ulykkene som har vært tidligere, sier fagsjef Ola Roll i If til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

«Ticket to ride»
I fire år har Landsforeningen for trafikkskadde hatt en aksjon hvor russen inngår en avtale hvor de lover å overholde trafikklovens bestemmelser i russetiden og skaffe en erfaren sjåfør som kjører bilen natt til 1. mai og 17. mai. Som gevinst får hver bil som signerer avtalen 500 kroner.

– Det er fire år siden vi startet med kampanjen, og i år har det virkelig tatt av. sier generalsekretær Marit Andresen i Landsforeningen for trafikkskadde til Newswire.

Hun mener kampanjen har bidratt til at russen nå er mer bevisst på farene som lurer i trafikken.

– Det har helt klart en forebyggende virkning, og det merker vi nå. Russen er langt mer bevisst på hva som kan gå galt i trafikken enn da vi startet for fire år siden, sier Andresen.

Flere busser med skader
Tall fra If for de syv siste årene viser at de fleste skadene, både på russen og deres kjøretøy, skjer med personbiler. Men andelen skader på busser øker noe nå.

– Det kan ha sammenheng med at det er flere russebusser på veiene enn før, men det vet vi ikke sikkert, sier Ola Roll i If.

I fjor registrerte selskapet 17 ulykker med russebusser, mot åtte året før. Av alle ulykker disse syv årene, var 880 med russebil og 74 med russebuss.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!

Reklame

Vårens kuleste sneakers til herre

Kommentarer til denne saken