Gå til sidens hovedinnhold

Russiske spionanklager mot Storbritannia

Statlig russisk fjernsyn retter i et program spionanklager mot britiske diplomater i Moskva.

I programmet uttaler folk som sier de er russiske etterretningsoffiserer at britiske agenter plantet en sender i en falsk stein på gaten i Moskva, melder BBC.

Personell ved den britiske ambassaden skal siden ha lastet ned data fra senderen.

Det britiske utenriksdepartementet sier i en uttalelse til BBC at man er «bekymret og overrasket» over påstandene, og nekter for at noe galt har skjedd.

Fire representanter for den britiske ambassaden og en russisk statsborger skal ha lastet ned data fra steinen til håndholdte datamaskiner. De fem skal ha vært rekruttert av britisk etterretning.

Ifølge programmet skal russeren senere ha blitt arrestert. Skjulte videoopptak ser ut til å vise folk som går opp til steinen, og en mann er filmet idet han plukker den opp og tar den med seg.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB nekter å kommentere programmet overfor BBC. Selve programmet inneholder intervjuer med folk som hevder at de tilhører FSB og bekrefter historien.

I programmet hevdes det også at en av ambassademedarbeiderne jevnlig har godkjent utbetalinger til ikke-statlige russiske organisasjoner.

Det britiske utenriksdepartementet sier til BBC at det er velkjent at den britiske regjeringen har gitt økonomisk støtte til prosjekter i regi av russiske ikke-statlige organisasjoner, blant annet i forhold til menneskerettigheter og sosiale tiltak.

- All vår bistand blir gitt åpent og har som siktemål å støtte fremveksten av et sunt sivilt samfunn i Russland, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet.

Reklame

Opptil 50 prosent på Comfyballs

Kommentarer til denne saken