Gå til sidens hovedinnhold

Russland lover mer gass til Vesten

Russland gasskrangel med Ukraina har også gått ut over leveransene til Vesten, noe som ikke var meningen. Nå lover russerne å øke leveransene.

I helgen stengte Russland leveransene av naturgass til Ukraina etter en krangel om pris og russiske påstander om at Ukraina har tappet gass ment for Vesten til eget bruk, noe Ukraina har benektet.

Russland forsikret at dette ikke skulle gå ut over leveransene som går gjennom det samme ledningnsettet videre til Vesten.

Men etter at flere vestlige land har meldt om fall i leveransene mandag, forsikrer det russiske gasselskapet Gazprom nå at leveransene til Vesten skal normaliseres.

Innen tirsdag kveld skal 95 millioner ekstra kubikkmeter gass sendes vestover, melder nyhetsbyrået DPA, som viser til Gazprom-talsmann Sergei Kupriyanov.

Fall i leveranser
I løpet av mandag har flere land meldt om fallende leveranser fra Russland. Det italienske energiselskapet Eni melder om et fall på 24 prosent, Gaz de France anslår et fall på 25-30 prosent.

Russerne mener Ukraina tapper av gass som skal videre til Vesten, og at dette er grunnen til fallet i leveransene, ifølge Reuters.Ukrainia benekter dette, men sier at dersom temperaturen faller, vil landet begynne å tappe av leveransene som betaling for transport gjennom landet.

Viktig leverandør
Gasskonflikten har ført til reaksjoner fra Vesten, hvor man sier dette kan skade Russlands anseelse som en stabil gassleverandør.

Vest-Europa importerer rundt 25 prosent av sitt gassforbruk fra Russland, og det meste går via Ukrainia.

Foreløpig er det vanskelig å fastslå konfliktens effekt på energiprisene, for de ledende råvarebørsene i London og New York er begge stengt mandag, og åpner ikke før tirsdag morgen. Uansett omsettes det meste av naturgassen i Europa på langsiktige kontrakter.

Russland har krevd en firedobling av den subsidierte prisen Ukraina betaler for russisk naturgass.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken