Det russiske justisdepartementet stemplet nylig Muratov som «utenlandsk agent». Som følge trakk han seg midlertidig som redaktør for den uavhengige avisa Novaja Gazeta.

Russlands president undertegnet mandag et dekret som overfører kontrollen på trykkeriene til myndighetene, angivelig kun midlertidig. Amedia ga bort sine trykkerier i fem russiske byer til Muratov da de trakk seg ut av landet i fjor vår.

– Med det vi nå er vitne til fra myndighetene i Russlands side i Ukraina, er det umulig for Amedia å fortsette driften av trykkerivirksomheten i landet, uttalte konsernsjef Anders Møller Opdahl i Amedia.

Novaja Gazeta trykket en periode avisene sine her fram til de måtte innstille distribusjonen innenlands i fjor.

Muratov uttrykte at han var svært takknemlig for trykkeriene fra Ameida, da de fikk de overrakt

– Vi i Novaja Gazeta tar imot denne fantastiske ressursen med stor takknemlighet. Dette vil støtte fri meningsformidling, og overskuddet vil også gå til det. Uavhengige medier er motgiften mot krig. Vi skal ta vare på den åpne trykkerivirksomheten og de ansatte, sa Muratov.

Mange av avisas journalister jobber for tiden i eksil fra Latvia med en europeisk utgave av avisa. Dmitrij Muratov bor fortsatt i Russland, der han ifølge egen avis prøver å gå rettens vei for å bli kvitt utenlandsk agent-stempelet.

Den mangeårige redaktøren ble tildelt Nobels fredspris i 2021 sammen med filippinske Maria Ressa. De to fikk prisen for sin modige kamp for ytringsfrihet.

For ordens skyld: Nettavisen er heleid av Ameida.

(NTB/Nettavisen)