Gå til sidens hovedinnhold

Bygger «Silicon Valley» i Russland

For første gang siden den kalde krigen skal russerne bygge forskningsby.

Russiske myndigheter har bestemt seg for å skape en forskningsby, som for tiden er I ferd med å bygges I utkanten av Moskva, ifølge The New York Times

NA24 - din næringslivsavis

Mens russiske forskere under Soviet-tiden gjorde sin forskning bak høye gjerder, strengt bevoktet av væpnede vakter, skal det nye prosjektet være inspirert av det amerikanske teknologimekkaet Silicon Valley.

Dette er første gang siden murens fall at russerne prøver å bygge en såkalt «Innograd», eller «innovasjonsby» oversatt til norsk.

Vil lokke entreprenører
Når det som håpes å bli Russlands innovasjonshovedstad står ferdig, skal entreprenører lokkes med gunstig beskatning og støtteordninger, helt til oppstartsselskapene kan stå på egne ben.

Prosjektet er et forsøk på å få kommersialisert den russiske forskningstradisjonen, og skape grunnlaget for at økonomien skal bli mindre avhengig av olje og andre råvarer. Russiske myndigheter skal ha lagt om lag 1,2 milliarder kroner i forskningsbyen, som følger den vestlige modellen også i forhold til geografisk lokalisering. I USA og Europa foregår gjerne innovasjonen tett knyttet til prestisjeuniversiteter, og byen skal derfor ligge nær ved et annet ambisiøst prosjekt, nybygde Skolkovo business school, som begynte undervisningen i 2009.

- Hele landet trenger et slags gjennombrudd, sier Victor Vekselberg, en av oligarkene som støtter prosjektet, til NY Times. Han har et håp om at den nye forskningsbyen vil kunne være nettopp det gjennombruddet.

Redde for myndighetsinnblanding
Imidlertid er Ikke alle like optimistiske til det nye prosjektet.’

- Vi burde ikke vente at de samme mekanismene som fungerer i Silicon Valley vil fungere i Russland, sier Evgeny Zaytsev, grunnleggeren av oppstartsteknologifondet Helix Ventures, til avisen.

Zaytsev peker på at myndighetene trolig vil blande seg inn og få en for stor rolle. Russland har ikke en spesielt god historikk å vise til på den fronten, og både forskere og entreprenører har måttet tåle mye innblanding, også i senere år.

Ifølge Vladislav Surkov, Putin-venn og visestabssjef for president Dmitrij Medvedev, vil imidlertid den nye forskningsbyen isoleres fra alt som heter russisk byråkrati.

Håper på russisk Google
Forskningsbyen er også et forsøk på å rett og slett holde på de gode hodene. Svært mange russiske forskere emigrerer til land som USA. Et av de mest kjente eksemplene er Sergey Brin, som grunnla Google sammen med amerikaneren Larry Page. Håpet er at fremtidige russiske entreprenører heller vil bli i landet, og grunnlegge selskapet sitt der.

Russerne håper også at de vil klare å lokke talenter fra andre land. Immigrasjonsreglene til Silicon Valley har blitt studert nøye, og vil etter planen bli forsøkt etterapet i den russiske motparten.

I Silicon Valley sør for San Francisco holder i dag selskaper som Google, Yahoo, Ebay, Apple og en lang rekke kjente teknologiselskaper, og ikke minst nystartede selskaper med spennende konsepter.

Kommentarer til denne saken