Gå til sidens hovedinnhold

Endrer tiden for å tjene penger

Russerne gjør mer enn å bytte til sommertid.

Denne søndagen stilte vi i Norge klokken en time frem, i forbindelse med overgangen til sommertid. For enkelte russere ble dagen imidlertid dagen i dag en enda større omstilling.

NA24 - din næringslivsavis

Kutter tidssoner
I dag gjennomførte nemlig Russland et kutt i antall tidssoner i landet fra 11 til ni. Det melder Reuters.

Årsaken til reduksjonen i tidssoner skal være et ønske om å gjøre landet enklere å styre, og skape bedre rammevilkår for vekst i økonomien.

Bare begynnelsen
Kuttet kan være kun en begynnelse, da den russiske presidenten, Dmitrij Medvedev, har uttalt at antall tidssoner kan kuttes til så lite som fem. I tillegg er det satt ned en ekspertgruppe som skal undersøkes det fortsatt bør byttes mellom vinter og sommertid.

Medvedev sier han tror kuttet vil kunne «hjelpe til å blåse nytt liv i forretningsaktiviteten».

Verdens største land
Det er kanskje ikke så rart at Russland velger å kutte på antall tidssoner. Med sine 17 millioner kvadratkilometer gjør russerne krav på en niendel av verdens landmasse, noe inget annet land i verden er i nærheten av å konkurrere med.

Imidlertid gjør de 142 millioner innbyggerne bare landet til det niende mest folkerike i verden, og størsteparten av befolkningen er konsentrert i den europeiske delen. Spesielt midten av Russland, men områder som Sibir, er svært øde, og alle de små tidssonene har trolig skapt en del kommunikasjonsproblemer.

Nærmere Moskva
Lengst i øst av verdens største land går Chukotka- og Kamtsjatka-regionene, som ligger nær den amerikanske staten Alaska, fra å være ni timer foran Moskva til å være kun åtte timer foran.

Samtidig innlemmes Samara og Udmartia, som har henholdsvis Volga-elven og Ural-fjellene i sine områder, inn i Moskvas tidssone. Tidligere lå de en time foran hovedstaden.

Sist, men ikke minst, innlemmes den sibirske regionen Kemerovo inn i samme tidssone som de tre andre sibirske regionene. Tidligere var Kemerovo fire timer foran Moskva, men fra nå av ligger hele Sibir tre timer foran.

Kommentarer til denne saken