Disse klippene fra lufta vekker oppsikt:

Russiske styrker har støtt på enda et hinder i Ukraina. Tradisjonelle og sosiale medier har vært fulle av bilder og videoer som har vist russiske militærkjøretøy som har blitt strandet av egne styrker. Over 580 russiske stridsvogner skal ha blitt ødelagt siden invasjonen startet.

Nå skal forklaringen bak de sårbare kjøretøyene være klar.

Tårnet til de pansrede kjøretøyene skal være uvanlig skjørt, ettersom det er der ammunisjonen er lagret. Filmer på sosiale medier viser hvordan de skiller seg fra resten av vognen og flyr flere meter opp i luften når de blir skutt mot, og derav beskrevet som troll i eske, skriver CNN.

- Det er en designfeil vi er vitne til ved de russiske stridsvognene, sier Russland-ekspert Sam Bendett til CNN.

Les også: Sterke inntrykk for FNs generalsekretær i Ukraina: – Jeg ser for meg familien min i ett av de ødelagte husene

Et vellykket treff vil få ammunisjonen til å antennes raskt og føre til en stor eksplosjon. Det er tilfeller der en kan se at tårnet bokstavelig talt eksploderer.

Les også: Putin er ikke så isolert som Vesten hevder


Problem for alle kjøretøy

Ifølge forsvarsanalytiker Nicholas Drummon, skaper konstruksjonen problemer for flere av de pansrede kjøretøyene som Russland har. Både stridsvognene T-80 og T-90, samt amfibiekjøretøyet BMD-4, beskriver Drummon som «rullende kister».

– Kommer du deg ikke ut ut i løpet av få sekunder, er du ferdig, sier han.

Dette er ikke første gangen kvaliteten på de russiske kjøretøyene er et tema.

Under Kuwait-krigen på 1990-tallet møtte de irakiske T-72-tankene kjøpt fra Russland samme skjebne. Noe som ble gjentatt under Irak-krigen i 2003, skriver CNN.


Les også: Unge soldater tatt til fange ved fronten: – Kanonføde

Ikke lært sin lekse

Tidligere obsertløytnant i det svenske forsvaret, Jørgen Elfving, sier til Aftonbladet at de russiske styrkene stadig ikke har lært leksa om kjøretøyenes sårbarhet.

– Slik har det vært lenge. Dette er noe som har vakt oppsikt i nesten alle konflikter russerne har vært involvert i, hevder Elfving.

Den tidligere løytnanten tror imidlertid ikke at dette vil ha noen avgjørende betydning på den russiske kapasiteten.

– Det er åpenbart at russiske stridsvognmannskaper har sett egne stridsvogner gå i luften og da tenkt over egen sikkerhet. Om det har noen effekt på slagmarken og moralen kan jeg ikke uttale meg om.

Les: Russland har i årevis testet våpen og mannskap i en annen krig