HOTEL CONTINENTAL (Nettavisen): Fiona Hill anses å være én av verdens fremste Russland-eksperter.

Hill holder et innlegg på Skagen Fondenes Nyttårskonferanse i Oslo onsdag ettermiddag.

Hill sier det er åpenbart at Putin har feilberegnet Ukrainas forsvarsevne, og var mest opptatt av hvordan han kunne manipulere president Volodymyr Zelenskyj i forberedelsene til invasjonen.

– Putin var ikke spesielt interessert i det ukrainske forsvaret. Han trodde ikke at det ukrainske militære hadde bygget seg opp til å bli en kampstyrke. Han var mer interessert i hvordan han kunne manipulere folk. Putin er opptatt av hvem som har ansvar og hvordan man kan manipulere dem, sier Hill fra scenen på Skagen Nyttårskonferanse.

– Antagelsen var at Zelenskyj ville gi seg. Det var ingenting i Zelenskyjs bakgrunn (tidligere skuespiller red.anm.) som antydet at han ville bli nåtidens Winston Churchill, sier Hill.

– Putin så på feilbarheten og sårbarheten til personen, og hvordan han kunne manipulere og utnytte den. Han trodde at Zelenskyj ikke hadde noe uavhengig anseelse, men at han hadde på en måte blitt valgt inn som en kompromisskandidat fordi folk var så oppgitt over typiske politikere, sier hun og viser til presidentvalget i Ukraina i 2019.

– Så det ville være ganske enkelt å manipulere ham. Og Putin var ganske overbevist om at press som virkemiddel – en slags blitzkrig som vi er kjent med fra tidligere feil begått av Hitler og den tyske regjeringen under andre verdenskrig – at ved bruken av makt og å bevege seg raskt inn så ville Zelenskyj flykte og den ukrainske regjeringen ville velte, og Ukraina ville raskt bli slukt opp og falle tilbake i Russlands bane, sier Hill.

Hun sier det er helt åpenbart at Putin aldri tok seg bryet med grundige vurderinger og analyser av Ukrainas faktiske forsvarsevne.

– Putin fremstår som fastlåst

Hill har studert Putins psyke og personlighet i en årrekke, og sier at han på mange måter sitter fastlåst i gamle væremåter.

– Han har mistet sin intellektuelle nysgjerrighet, slik han hadde før. Jeg tror på en måte at han er en stereotype av seg selv. Og det skyldes kanskje at han har sittet ved makten såpass lenge. Vi snakker om en mann som har sittet med styringen i 22 år, sier hun.

– Vi vet mye om han. I begynnelsen visste vi lite om han, men nå har vi hatt 22 år på oss til å observere ham i aksjon. Han har på mange måter fått en fastlåst atferd og tankegang. Det er fordi gruppen av personer rundt ham ikke har endret seg. Han engasjerer seg ikke i samarbeid på tvers av generasjonene, og han flytter rundt på folk i sin indre sirkel. Hvis de mislykkes i en posisjon, så flytter han dem bare til en annen posisjon, sier Hill.

Hill tror det er helt uakseptabelt for Putin å overhode tenke på et mulig tap i Ukraina.

– Han har et veldig tydelig verdensbilde som det er vanskelig å endre på. Det er problematisk og lover ikke godt for framtiden. Det gjør det veldig vanskelig for oss å tenke ut hvordan han vil forestille seg et tap, og ikke minst innse at slaget er tapt og gå videre, sier hun.

– Ser på seg selv som en tsar

Hill gjorde en grundig personstudie av Putin i forbindelse med arbeidet til boken «Mr. Putin: Operative in the Kremlin», som hun skrev sammen med Clifford G. Gaddy for omtrent et tiår siden.

– Det vi gjorde den gang, var å se på Putin fra ulike utkikkspunkter. Det vi la merke til – som var en åpenbaring på den tiden, men ikke så mye nå lenger – var hans besettelse med historie.

– En del av problemet vi står overfor nå, er at Putin ser på seg selv som en aktør i russisk historie.

– Han ser på seg selv som en tsar. Han ser på seg som arvtager av den russiske stat. Det er ganske farlig.

– Det er ingen rundt ham, ikke noe system eller mekanismer for å flytte ham videre til noe annet. Så vi har et virkelig dilemma her med noen som står helt fast, og som ikke kan forstille seg noe tap eller mangel på suksess, konkluderer Hill.

Villig til å ofre hundretusenvis

Hill sier at det i stadig større grad dukker opp ny informasjon som tyder på Putin er villig til å ofre hundretusener av militærpersonell i søken på suksess i Ukraina.

– Dette er en ganske illevarslende tanke når vi ser framover, at Putin er villig til å bruke så mye rå makt og dytte så mange russere foran seg i søken på det som i hans visjon er å gjenopprette sin egen versjon av det russisk imperiet, og ikke Sovjetunionen slik det en gang var, men sin egen idé om hvordan Russland og russisk historie skal spille ut i nåtiden, sier Hill.

Jobbet for tre amerikanske presidenter

Hill vokste opp i en arbeiderklassefamilie i en fattig engelsk kullgruveby og gjorde en imponerende klassereise helt til topps i global sikkerhetspolitikk.

Hill har jobbet i Det hvite hus for både republikanske og demokratiske presidenter – først som etterretningsanalytiker for George W. Bush og deretter for Barack Obama.

Les også: Energiekspert om det grønne skiftet: – Alt blir dyrere

Donald Trump hentet henne inn som seniordirektør for europeiske og russiske forhold i Det nasjonale sikkerhetsrådet (National Security Council).

Hun har studert den russiske presidenten Vladimir Putin i en årrekke, som hun har truffet ved flere anledninger, og forfattet en rekke bøker om sikkerhetspolitikk og Russland.

Nå er Hill senior fellow ved den anerkjente tenketanken The Brookings Institution og chancellor ved Durham University.