Gå til sidens hovedinnhold

Inn til beinet

Intens og annerledes kjærlighetshistorie fra en av Frankrikes mest spennende filmskapere.

HTML EMBED

SE VIDEO:Klikk på playknappen over for å se traileren til «Rust og Bein».

Rust og bein - Frankrike 2012. Regi: Jacques Audiard. Med: Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts, Bouli Lanners, Celine Sallette, Corinne Masiero, Jean-Michel Correia, Mourad Frarema, Armand Verdure

Aldersgrense: 15 år

Dette dramaet handler om Alain (Matthias Schoenaerts), som flytter med sin fem år gamle sønn til søsteren sin i en mindre fransk kystby for å få orden på det skakkjørte livet sitt, og om Stéphanie (Marion Cotillard), en livsglad partyjente som arbeider som spekkhoggertrener på samme sted.

Her finner Alain snart en del mer og mindre lysskye muligheter for å tjene penger, blant annet som dørvakt og som deltaker i arrangerte slåsskamper. Mens Stéphanie plutselig får tilværelsen revet vekk under seg når hun mister begge beina i en ulykke på arbeidsplassen. Preget av isolasjon og depresjon tar hun kontakt med Alain, som la igjen nummeret sitt etter et flyktig møte på byen. Han tilbyr vennskap uten plagsomt overdreven medynk, samt etter hvert tilfredsstillelse av hennes kjødelige lyster. Men med dette skapes en gradvis forrykking av balansen i forholdet, gjennom en historie som tar flere uventede vendinger.

«Rust og bein» er ny film fra Jacques Audiard, som gjorde seg sterkt bemerket med det intense og beinharde fengselsdramaet «Profeten».

Denne gang bryter han opp den nærmest dokumentariske realismen med mer stiliserte og dvelende sekvenser. Disse akkompagneres som regel av filmens eklektiske og effektfulle musikkspor, bestående av blant annet Bon Iver, Lykke Li, B-52s og Bruce Springsteen (sistnevnte i Trentemøller-remix).

Filmen er noe mer optimistisk og oppløftende enn «Profeten», men likevel til tider skikkelig mørk. Dette er med andre ord en ganske annen type film enn den franske publikumssuksessen «De urørlige», til tross for visse likheter i tematikk.

Belgiske Matthias Schoenaerts overbeviser og imponerer i rollen som Alain, og gir den tilsynelatende enkle sjelen en interessant dybde og kompleksitet. Men det er Marion Cotillard som virkelig bærer filmen. Etter hun vant lovord og så vel som Oscar-statuett for sin formidable innsats som Edith Piaf i «La Vie en Rose», har hun gjort Hollywood-karriere med filmer som «Inception», «Public Enemies» og «The Dark Knight Rises». Når hun nå vender tilbake til en fransk produksjon, er det med en rå og usminket maktdemonstrasjon av nyansert og ytterst troverdig skuespill.

Like overbevisende er spesialeffektene, som gjør det vanskelig å tro at Cotillard faktisk ikke har ofret beina sine for rollen.

«Rust og bein» er en velspilt, medrivende og nokså annerledes kjærlighetshistorie fra en av Frankrikes mest spennende filmskapere.

Reklame

Nå er det salg på våre grillfavoritter

Kommentarer til denne saken