Gå til sidens hovedinnhold

- Samsungs nye supermobil vil bryte grenser

Toppmodellen Samsung Galaxy S4 lanseres snart.

Om vi ser på salgsstatistikken av mobiler i Norge, så er det i grunn bare to mobiler som gjelder i toppen: Forskjellige utgaver av iPhone, samt forskjellige utgaver av Samsung Galaxy S. Det er disse to seriene som setter trenden for den videre utviklingen på mobilmarkedet.

Den seneste tiden har derimot spesielt Apple fått en del kritikk for å ikke være nevneverdige innovative. Verken iPhone 4S eller 5 har gjort noe særlig annet enn å gjøre mindre forbedringer, for å gjøre et allerede godt produkt litt bedre.

Mange mener derfor at den enorme forspranget Apple hadde i mobilmarkedet i dag er borte.

Og skal vi tro lekkasjer om den nye toppmodellen til Samsung, Galaxy S4, som lanseres 14. mars, har ikke koreanerne planer om å gjøre den samme tabben.

Følger øynene dine

Ifølge Bits-bloggen til The New York Times, vil S4 komme med en kraftig videreutviklet teknologi for å følge øynene dine. For mens S3 kunne se om du så på skjermen, for dermed å ikke skru den av om du leste, vil S4 se hvor på skjermen du ser. Teknologien skal ifølge ryktene få navnet Eye Scroll, og handler rett og slett om at når telefonen mener du nærmer deg bunnen av skjermen, vil den automatisk scrolle teksten for deg.

Samsung skal også ha søkt om varemerke på en teknologi de kaller Eye Pause, uten at vi vet hva det faktisk betyr.

Vederstyggelig stor

Samsung ser også ut til å gå videre med sin filosofi om at «større er bedre», og ifølge ryktene vil S4 øke skjermstørrelsen fra dagens 4,8" til hele 5" (eller 4,99"), samtidig som oppløsningen økes til FullHD (1920x1080).

Skal vi være brutalt ærlige høres dette for mye ut, og er i så fall en del av en spesifikasjonskrig. Samsung Galaxy S3 er allerede på grensen til for stor, og de som vil ha store mobiler har allerede Note.

Lekkede bilder fra @EVleaks kan også tyde på at den nye telefonen vil kompensere for litt av denne skjermstørrelsesøkningen, ved å fjerne hjemknappen under skjermen. Bildene har senere blitt trukket tilbake fra Twitter-feeden, noe som kan tyde på at de faktisk var ekte, mens bildet i seg selv ikke virket helt overbevisende.

Telefonen skal visstnok fortsatt lages i plast.

En kraftplugg

Samsung ser ut til å satse på at fremtidens mobilbrukere trenger mye kraft. Veldig mye kraft. Ifølge ryktene snakker vi om en åttekjernet (!) ARM-prosessor med frekvens på 1,8 GHz, og to gigabyte med RAM.

Testresultater av telefonen skal allerede være lekket som følge av en fremvisning på den store mobilmessen World Mobile Congress i Barcelona i forrige måned, og testresultatene tyder på at telefonen vil yte opp mot 3 prosent bedre enn sagens S3, som er blant markedets raskeste allerede.

Grafikkbrikken skal være en PowerVR SGX544MP.

Brikkesettet går det forskjellige rykter om. Sammobile mener det er et felles brikkesett for hele verden, som støtter både amerikanske og europeiske standarder (Exynos Octa 5410) - mens andre rykter går på at den vil lages med forskjellige brikkesett for forskjellige deler av verden. Sistnevnte er praksis med dagens S3.

Telefonen skal for øvrig kommer i flere forskjellige utgaver når det kommer til lagringskapasitet, men fra dagens S3 vet vi at bare den minste kan komme hit til landet.

Klarsynt

Samsung ser også ut til å gå for et kamera med skikkelig oppløsning. Vi snakker om et 13 megapikslers kamera, som skal kunne gjøre HD-opptak med 30 bilder per sekund. Kameraet på forsiden skal være på 2,1 megapiksler.

Det er også for lengst klart at telefonen vil være klargjort for NFC-betalingsløsninger.

Ingen av ryktene så langt ser ut til å være helt usannsynlige, og om de stemmer vil konkurrentene virkelig få press på seg for å gi jernet.

For egen regning håper vi at Samsung tar seg bryet med å lage en miniversjon av S4, som faktisk bare er en fysisk mindre utgave, for oss som har lyst på en mobiltelefon - ikke nettbrett.

(Ryktekilder: EVleaks, TechCrunch, Sammobil, Unwiredview, New York Times, Gottabemobile.com)

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk

Kommentarer til denne saken