(Avisa Oslo)

Avisa Oslo er kjent med at nyheten kom brått på de fleste, da Kamzy Gunaratnam plutselig annonserte at hun trekker seg som nestleder. Beskjeden ble gitt fra talerstolen på Oslo Arbeiderpartis årsmøte. Hun var på forhånd enstemmig innstilt som første nestleder.

Før møtet var Torunn Kanutte Husvik fra St. Hanshaugen Ap foreslått som 2. nestleder, men det var altså ikke varslet at Gunaratnam ville trekke seg. Flere Avisa Oslo har snakket med uttrykker misnøye med opptrinnet, som endte med at Husvik står igjen som eneste nestleder.

Foreslo annen kandidat

Gunaratnam foreslo i stedet at Søndre Nordstrand-representanten Maria Qureshi skulle velges som nestleder. I sitt innlegg for Qureshi som kandidat, understreket Gunaratnam viktigheten av å ha mangfold i ledelsen til Oslo Arbeiderparti.

Flere tok imidlertid til orde for at det ble feil å velge inn en ny nestleder som ikke hadde blitt varslet som kandidat på forhånd, uten at de forskjellige lagene i Oslo Arbeiderparti hadde fått tid til å diskutere seg imellom.

Det ble derfor stilt et forslag om at fylkeslaget kun skulle velge én nestleder, i stedet for to. Forslaget fikk flertall. Deretter ble forslaget om å velge inn Qureshi som nestleder trukket, og Torunn Kanutte Husvik ble valgt inn som eneste nestleder ved akklamasjon.

Like før dette ble Frode Jacobsen gjenvalgt som leder ved akklamasjon. Dermed har verken leder eller nestleder i Oslo Ap minoritetsbakgrunn. Til dette sier Qureshi følgende:

– Jeg synes det er veldig dumt at vi har en blendahvit ledelse.

Byrådsleder Raymond Johansen takker Gunaratnam for innsatsen fra talerstolen.

– Fornyelse

I talen til årsmøtet, som Gunaratnam har gjengitt på Facebook, sa hun følgende om hvorfor hun trekker seg:

– De siste ukene har det vært mye offentlig debatt om hvem som bør være Arbeiderpartiets fremste tillitsvalgte. En diskusjon der Oslo Arbeiderparti tydelig har signalisert følgende krav: Mangfold, fornyelse og endring.

– Så, når vi snakker om fornyelse, mangfold og endringer i ledelsen, må vi også snakke om Oslo Arbeiderparti. Derfor, dere, vil jeg i dag trekke meg som nestlederkandidat.

Avisa Oslo har bedt om er intervju med Gunaratnam, hun har avslått forespørselen, men besvarte følgende spørsmål på melding:

– Så du trekker deg utelukkende fordi det er viktig med fornyelse?

– Yes.

Gir seg etter ni år

Den 34 år gamle stortingsrepresentanten Kamzy Gunaratnam har vært nestleder i fylkeslaget siden 2014. Da de rødgrønne partiene vant valget i 2015, ble hun innsatt som varaordfører, et verv hun bekledde fram til hun ble valgt inn på Stortinget i 2021.

I 2011 var hun blant de overlevende etter massedrapene på Utøya, noe hun blant annet fortalte om i dokumentarfilmen Generasjon Utøya, som kom i 2021. Hun ga ut boken «Din kamp er min kamp» samme år.