Gå til sidens hovedinnhold

- Så høyt skal renten

Lei av renteøkninger? Det kommer flere, men her er en spådom om når Svein Gjedrem er fornøyd.

Onsdag ettermiddag kommer sentralbanksjef Svein Gjedrem med meget stor sannsynlighet til å varsle det tredje rentehoppet i år. Samtidig har Norges Bank økt renten syv ganger de siste 12 månedene.

NA24 – din næringslivsavis

Da Pengepolitisk rapport ble lagt frem i mars presenterte sentralbanken sine prognoser for den økonomiske utviklingen frem til 2010. Denne rapporten innebar at styringsrenten sannsynligvis økes i april, mai, september og desember, og kommer opp i fem prosent innen utgangen av året.

Deretter ser Gjedrem for seg å øke renten forsiktig til den når en topp rundt 5,5 prosent på vårparten 2009.

- Blir nådd ved årsskiftet
Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities tror rentetoppen blir nådd ved årsskiftet, og han ser ikke for seg at sentralbanken bør foreta vesentlige endringer med rentebanen i sin neste tilstandsrapportering i juni.

- Jeg synes storyen er lik det den var ved inngangen til året. Norges Bank øker gradvis til 5,5. Det tror de er normalnivå. Blir lønnsoppgjøret for godt så får vi noe høyere rente. Enn så lenge ser det ikke ut som om det vil skje, sier Andreassen, og viser til at de sentrale oppgjørene har endt med en lønnsvekst på mellom 4,5-4,8 prosent.

- Og det er som forventet, sier Andreassen til NA24.

Stabil valuta
Andreassen viser til at valutakursen er stabil og rentebanen intakt. Og bak Norges Banks prognoser ligger en forutsetning om at valutakursen ikke endres stort fra i dag. Det vil si at rentenivået i Norge blir liggende mer enn ett prosentpoeng høyere enn i Europa.

- Om sentralbanken skal kunne normalisere renten uten store valutautslag, er det lettere å gjøre dette ved å ile sakte, mener sjeføkonomen.

- Økt tillit
- Et veldig interessant spørsmål er om Norges Bank har økende tillit i samfunnet. Det kan være at Norges Banks prognoser i seg selv disiplinerer partene i arbeidslivet og reduserer faren for spekulative angrep på kronen. Det er godt mulig at Norges Bank har økende tillit, og da vil jeg anbefale de å holde stø kurs, sier Andreassen til NA24.

Andreassen mener fast og bestemt at de makroøkonomiske utviklingstrekk tilsier at sentralbanken ikke bør endre rentebanen.

- Strategien bør være å la rentebanen avhenge av utviklingen av nøkkeltallene. Og ikke hoppe og sprette fram eller tilbake. Norges Bank kan slå fast at utviklingen er som forventet, og derfor blir den pengepolitiske utviklingen som forventet. Dette er snakk om å finjustere, sier Andreassen til NA24.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021