Gå til sidens hovedinnhold

Så mye forurenser verdenseliten

For å komme seg til klimatoppmøte.

CO2-utslippene til alle privatflyene som flyr inn til Davos forurenser mer enn 35.000 biler i løpet av året.

En gang i året møtes verdenseliten i Davos, Sveits.

Fiffen på plass
Alt fra toppolitikere som Angela Merke og Erna Solbergl til noen av verdens rikeste menn, som Bill Gates og kongelige som kronprins Haakon og engelske prins Andrew, deltar alle på toppmøtet World Economic Forum.

Fra Norge stiller det 25 personer med kronprinsparet og statsminister Erna Solberg, i spissen.

Også næringslivstopper som DnB-sjef Rune Bjerke, Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnessen og Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg er på plass. Og så må vi ikke glemme Stein Erik Hagen.

Les også : Erna i seng med verdens rikeste
Les også : Betaler milliarder for å få nye venner

I år er det over 2.500 personer som har meldt seg på, noe som er rekordhøyt. Høyt på årets agenda er verdens klimaproblemer.

1.700 fly = 35.000 biler
CNN
kunne melde tidligere denne uken at det er ventet 1.700 privatfly til Sveits i forbindelse med toppmøte i Davos.

- Det er et fair poeng å trekke frem privatjet-turer og det er lov å plage oss med det. Men det blir også litt smått. Det er ikke så dumt å møtes for å prate litt. Det er vel bra at rike og mektige møtes for å diskutere slike viktige temaer som fattigdom og klima, fremfor annet vi kan fylle selskapslivet med . Vi økonomer reiser gjerne jorden rundt for å få diskutert våre utredninger og analyser. Vi tror det er helt greit. Ord og ideer kan kanskje redde verden, og til prisen av et par flybilletter kan det være billig, sier Gunnar Eskeland, professor i økonomi ved Norges Handelshøyskole i Bergen, til Nettavisen.

En av temaene som alltid diskuteres i Davos, i tillegg til hvordan man skal redde verden, er klima.

Al Gore, fredsprisvinner, «verdens miljøvernminister» og visepresident under Bill Clinton, er i Davos for å samle støtte til sitt «Live Earth»-prosjekt. Han har som mål å samle en milliard mennesker på syv kontinenter den 18. juni. Alle skal stå bak kravet om klimahandling, nå.

Da kan det jo være interessant å regne på hvor mye utslipp som kommer fra alle disse flyene.

Veldig mange av deltakerne flyr inn fra USA. Et privatfly bruker i snitt rundt 1.000 liter med flybensin i timen.

En tur-retur Davos-USA, hvor en stor andel av deltakerne kommer fra, tilsvarer et bruk på vel 18.000 liter flybensin.

Til sammenligning er Golf en av de mest vanlige personbilene i Norge. Den forbruker rundt 0,35 per mil. Med en kjørelengde på 15.000 km i året bruker en golf rundt 525 liter med bensin.

Det betyr at privatflyene som flyr inn til Sveits og Davos forurenser like mye som rundt 35.000 personbiler. Det tilsvarer omlag 25 prosent av antallet biler som blir solgt i Norge i løpet av et år.

- Kan bli reisebegrensninger
- Jeg er opptatt av det litt store bildet og jeg synes at verden går fremover. Dersom du drar på juleferie til Thailand så bruker du like mye utslipp som i bilen resten av året. Problemet er ikke at du flyr, men at du reiser så langt. Skal man nå utslippsmålene så tror jeg at flyreiser kan være noe av det som kan komme til å bli vesentlig dyrere i vår tid. Det kan hende at det vil bli vanskelig å reise veldig langt i fremtiden, sier Eskeland.

Samtidig er han tydelig på at olje og gass har drevet verden fremover.

- Det er mulig å få ned utslippene ganske kraftig samtidig som man også skal være ærlige på velsignelsen fossile energikilder har vært for Adam og Eva. Den industrielle revolusjonen har skjedd samtidig som vi har lært å bruke fossilt brensel. Det er ikke sikkert sammenfallet er tilfeldig. Vi bruker nå veldig mye mer energi enn de to tusen kaloriene med havrevelling du trenger. Bilen din, for eksempel, skal ha femten ganger så mye

- Det vil koste litt å nå klimamålene, omtrent en prosent av inntekten din i året, for alltid. Det vil si at konsumnivået du skulle hatt i 2017 først kommer i 2018 eller 19. Så det kan bli dyrere brødristere, brudekjoler, champagne og pelser; alt du trenger. Pelser blir det kanskje slutt på.

- Ord betyr masse
Erna Solberg skal være i Davos fredag og lørdag. Der skal hun blant annet sitte i et panel med Melinda Gates.

- Jeg tror at Davos er et viktig forum. Store og viktige investorer kan gjerne ønske å være litt grønne og ansvarlige. Det er ikke slik vi økonomer forstår, men jeg jobbet i Verdensbanken i mange år og så dukket Bill Gates opp, og senere dro han Warren Buffett litt i ermet. Det har betydd mye når de begynner å snakke om viktige ting, som samfunnsansvar. Dessuten kan slike investorer også gi politikere litt ryggdekning, når de skal få gjennomslag for sine ambisjoner.

Professoren fremhever verdien av kommunikasjon.

- Mange sier at verden trenger handling, ikke ord. Det tror jeg er feil. Ord betyr masse, sier Eskeland.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED
Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken