Gå til sidens hovedinnhold

Så mye skylder Terra-kommunene

Terra-kommunene nekter å betale renter til DnB Nor. Nå kommer milliardkravet - med sjokkrenter.

DnB Nor sender tirsdag over et varsel om rettslige skritt til syv Terra-kommuner som har opptatt en rentebytteavtale med storbanken. Til sammen skylder kommunene 970 millioner kroner til DnB Nor. Dette inkluderer morarenter som løper på hele kravet. Og det vil garantert bli større før saken avgjøres.

NA24 – din næringslivsavis

De syv Terra-kommunene gikk til DnB Nor for å finansiere en investeringspakke som gikk rett vest. Men på råd fra sine advokater ved advokatkontoret Lund & Co. har kommunene kommet ned på at DnB Nor ikke har fulgt loven når de inngikk rentebytteavtalen, eller lånet, i forbindelse med Terra-pakkene de investerte i. Dermed har de besluttet å ikke betale renter.

At varselet har gått bekreftes fra DnB Nors informasjonsavdeling tirsdag ettermiddag.

Krangel
DnB Nor har hele tiden hevdet at dette var et regulært lån, og at kommunene har å betale tilbake de penger de lånte. De mener også at de ikke har hatt noe med de katastrofale investeringene kommunene foretok.

Det er ventet at det blir tatt ut stevning i løpet av de to neste ukene, og dersom det ikke blir et forlik mellom partene er det ventet mange runder i retten.

Morarenter
Ettersom kommunene nektet å betale renter på lånene sine er disse i sin helhet forfalt, og forsinkelsesrente på hele 12,75 prosent kommer i tillegg. Dette utgjør rundt 10 millioner kroner per måned for de syv kommunene.

Kommunal- og regionaldepartementet, ved statsråd Magnhild Meltveit Kleppa (sp) bestemte forrige uke at kommunene måtte bokføre de ekstra utgiftene til disse morarentene. Derfor kommer disse inn på utgiftssiden til neste års allerede meget pressede kommunebudsjett i flere av kommunene.

Depfa Bank
En av kommunene i ”Terra-klubben”, nemlig Haugesund, har bare tatt opp rentebytteavtaler, eller lån, hos den London-baserte Depfa. Det har også flere noen av de andre kommunene som også har et misligholdt forhold med DnB Nor. Det er ikke kjent hva den britisk-baserte banken vil foreta seg.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken