Gå til sidens hovedinnhold

Sa nei til flere friere

Flere friere har stått på døren, men for Pertra var det bare én aktuell partner.

- Vi ønsker å delta i den veksten som er på norsk sokkel, sier Ivar Brandvold, nestkommanderende i Det Norske Oljeselskap.

NA24 - din næringslivsavis

Tirsdag fusjonerte selskapet, som har vært mest kjent her til lands for sin satsing i Irak, med Pertra. Trondheim-selskapet har spesialisert seg på å skvise de siste oljedråpene ut av små, eller nedlagte felt, såkalt haleproduksjon.

NA24 Trondheim: Delt om oljefusjonen

Samtaler siden mai
DNO og Pertra har vært i samtaler om fusjon siden mai. Mandag ga styrene siste klarsignal. Fusjonen var et faktum. Her var ingen sene nattemøter på Statsministerens kontor. Ingen operasjon «Color». Ingen høylytt krangel om navnevalget. Ingen Ap-politiker som krever at hovedkontoret skal være i Stavanger.

Administrerende direktør Erik Haugane skal styre landets nest største oljeselskap fra Trondheim, slik han har gjort siden Pertra ble startet i 2005. I løpet av tre til fire år håper de å de operere 40 lisenser på norsk sokkel. 33 flere enn i dag.

Men for Pertra-sjefen var det ikke gitt at det var DNO som skulle bli partneren. Flere friere har banket på døren med pengene i hånden. Pertra har svart høflig nei til oppkjøp.

Alle snakker med alle
- Alle snakker med alle, men vi har sagt at vi ikke er til salgs. Den eneste som er interessant for Pertra er DNO, sier Haugane, men legger til at det har vært flere samtaler om fusjon med andre parter.

- DNO var ikke den eneste aktuelle partneren, men det var den foretrukne partneren. Vi har sett på Noreco. Vi har sett på Revus. De har noe vi liker og noe vi ikke liker, sier styreleder Kaare M. Gisvold og legger til at en fusjon ikke var den neste muligheten for vekst.

- Vi kunne vokst organisk, men dette var industrielt sett den beste matchen, sier han videre.

Men for Pertra var det viktig at DNO skulle under 33 prosent. Nå er de på knappe 40 prosent, men skal selge seg ned til 25 prosent i løpet av neste år.

- Det var et poeng at de skulle under 33 prosent, så de ikke har negativ kontroll, forteller Haugane.

Konsolidering på sokkelen
Det foregår en konsolidering på norsk sokkel, som for alvor startet med fusjonen mellom Statoil og Hydro, som debuterte på Oslo Børs sist mandag. Men det er ikke den eneste konsolideringen. Noreco kjøpte opp Altinex og tok selskapet av børs. Der er Kjell Inge Røkke en aktør, med en større aksjepost og penger å bruke.

- Aker må bestemme seg for hva de skal gjøre med Noreco, sier Gisvold.

På den andre siden er det Revus. I fjor kjøpte Norse Energy seg inn med en post, som senere ble solgt. Flere aktører har snuset på Revus, men ingenting har skjedd ennå. Ifølge nyhetsbyrået Reuters og analytiker Carl Christian Bachke i Fondsfinans kan nøkkelen til å vinne kampen om å bli nummer to bak StatoilHydro ligge i Revus Energy.

30.000 fat i 2012
Allerede nå skviser selskapene noen små oljedråper ut av norsk sokkel. Feltene Varg, Glitne og Enoch er i produksjon, men utbyttet er heller magert. Rundt 2000 fat om dagen, men i løpet av de neste fire til fem årene skal produksjonen opp i 30.000 fat om dagen. Yme og Frøy er begge felt som har vært stengt siden 2001, men ble åpnet og skal utvinnes med ny teknologi. Så kommer Goliat, nordvest for Hammerfest, med forventet produksjonsstart i 2011.

Men ifølge Haugane er det ikke gitt at de starter produksjon på alle feltene de finner olje. Det kan likeså gjerne hende at de selger hele feltet, med all oljen liggende godt gjemt under havbunnen, til et annet oljeselskap.

- Hvis vi gjør et funn i nærheten av en Statoil-plattform, kan det være likeså fornuftig å selge hele feltet til dem for to milliarder kroner, sier han.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen