Gå til sidens hovedinnhold

Så smart er barnet ditt

Har barnet ditt lange fingre? Det lover godt for skoleprestasjonene, hevder britiske forskere.

(iBergen.no) : Forskere ved Universitetet i Bath i England har forsket på om det finnes noen sammenheng mellom fingerlengde og matte- og lesekunnskaper hos barn. Konklusjonen er at det er en klar sammenheng mellom lengden på pekefinger og ringfinger hos barn og resultatene i den såkalte SAT-testen (Standardized Assessment Test). Dette er en standardtest som måler kunnskaper i matte, lesing og skriving, skriver Teknisk Ukeblad.

Bakgunnen for konklusjonen er at forskerne tror lengden på ring- og pekefinger har stor sammenheng med hvilke kjønnshormoner fosteret blir utsatt for i magen til mor.

- Det er påvist at testosteron påvirker utviklingen i de delene av hjernen som oftest assosieres med romfølelse og matematiske evner. Østrogen påvirker blant annet de verbale evnene, sier Dr Mark Brosnan, forskningsleder for psykologiavdelingen ved Universitetet i Bath.

Forskerne målte lengden av ringfingeren og pekefingeren med stor nøyaktighet. Deretter delte de lengden av pekefingeren på lengden av ringfingeren for å finne hvert barns såkalte «digit ratio».

Sammenlikningen mellom «digit ratioen» og SAT-testen, viste at en lav ratio (altså lengst ringfinger, og dermed høyere testosteron-nivåer i tiden før fødselen) ofte kunne linkes til langt bedre resultater i matte enn i lesing, skriver nettstedet.

Jenter med lengst ringfinger viste langt oftere tegn på hyperaktivitet enn andre jenter. Gutter med lengst pekefinger var jevnt over mer følsomme enn gutter med lengst ringfinger.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar