Gå til sidens hovedinnhold

Så stor blir vår klima-regning

Noen må betale for klimaendringene. Her ser du hvem.

Tirsdag offentliggjorde Oxfam sin nye finansieringsindeks. Den rangerer land etter hvor mye drivhusgasser de er ansvarlige for å slippe ut og hva slags betalingsevne de har.

NA24 - din næringslivsavis

Og ifølge denne indeksen skylder Norge 1,5 milliarder kroner til utviklingsland. Hvert år. Likevel er Norges bidrag på verdensregningen kun på 0,5 prosent.

- Rike må hjelpe
Noen få må ta størstedelen av regningen. USA, EU, Japan, Canada og Australia skylder over 95 prosent, ifølge Oxfam. Regningen er på 300 milliarder kroner. Hvert år.

- Klimaendringer tvinger sårbare samfunn i fattige land til å tilpasse seg til uventet klimastress. Rike land, som i størst grad er ansvarlig for å skape problemene, må stoppe ødeleggelsene, med å kutte drivhusgassutslippene, og begynne å hjelpe, med å tilby tilpasningsfinansiering, hevder Oxfam i den splitter nye rapporten «Adaptation to climate change».

Oxfam estimerer at tilpasningen vil koste minst 300 milliarder kroner i året - og mye mer dersom globale utslipp ikke reduseres raskt.

Tidobling
- Rike land planlegger multi-milliard investeringer hjemme, men hittil har de kun bidratt med 280 millioner kroner til internasjonale fond til de minst utviklede landene, og har tenkt på dette som utviklingshjelp. Det er et uakseptabelt og urettferdig globalt svar på klimaendringer, hevder Oxfam i rapporten.

I begynnelsen av juni møtes de åtte medlemslandene i G8 til møte i tyske Heiligendamm. Forbundskansler Angela Merkel har varslet at klimautfordringene blir hovedtema på møtet.

Oxfam krever at G8-landene må garantere for sin del av de 300 milliarder kronene det koster årlig å hjelpe de fattigste landene med å møte utfordringer knyttet til klimaendringer. G8 land skylder rundt 80 prosent av denne summen.

Land

Utslipp (millioner tonn)

Utslipp per hode (tonn per person per år)

Del av utslippet (%)

Adaptation Financing Index (%)

USA

65.629

20,0

51,4

43,7

EU (17 land)

39.221

8,7

26,6

31,6

Norge

428

8,0

0,3

0,5

Sverige (EU)

649

6,1

0,4

0,8

Danmark (EU)

701

11

0,5

0,5

Kilde: Oxfams Adaptation Financing Index (AFI). Listen er et lite utdrag fra denne indeksen, og viser at Norge er ansvarlig for 0,5 prosent av regningen for globale klimaendringer.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis