Gå til sidens hovedinnhold

Saab stuper på norsk flyvalg

Regjeringen går inn for amerikanske jagerfly. Svenskenes alternativ er ikke godt nok.

På børsen i Stockholm stupte Saab-aksjen 12 prosent torsdag. Størsteparten av fallet kom rett etter at det ble kjent at Forsvarsdepartementet innstiller på kjøp av de amerikanske jagerflyene Joint Strike Fighter.

NA24 - din næringslivsavis

Svenskenes JAS Gripen tilfredsstiller rett og slett ikke regjeringenes krav.

- Kampfly er helt avgjørende for vår evne til å forsvare landet vårt og derfor er anskaffelsen av nye kampfly et viktig element i regjeringens Langtidsplan for Forsvaret, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding.

Det er det svenske industrikonsernet Saab som er produsenten av JAS Gripen. Selskapet til den mektige svenske Wallenberg-familien klarte ikke levere et godt nok alternativ for det norske forsvaret.

Det er luftfart- og forsvarsprodusenten Lockheed Martin som produserer Joint Strike Fighter. Aksjekursen i Lockhead Martin faller 0,32 prosent.

- JSF oppfyller alle kravene i de fire trusselbildene, mens Gripen NG oppfyller kun kravene i det internasjonale trusselbildet. JSF vurderes til å være bedre enn Gripen NG innefor alle kampflyets hovedoppgaver – informasjonsinnhenting og overvåkning, samt bekjempe mål i luften, på bakken og havoverflaten, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i pressemeldingen.

Kontrakten er den største fastlandsinvesteringen noensinne og anslått kontraktsverdi på 145 milliarder kroner.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken