Mandag ble det klart at General Motors har skrinlagt Saabs videre eksistens.

- Nei, jeg er ikke overrasket. Problemet til Saab er at det er altfor liten produksjon til at det kan bli noe liv i det. Det må blant annet investeres i nye anlegg, sier bilekspert og journalist i Bilforlaget, Jon Winding-Sørensen til NA24.

Visekonsernsjef hos General Motors, Bob Lutz, uttaler at ingen av budene som er kommet inn, har gitt et finansielt bedre resultat enn å legge ned den svenske bilprodusenten, noe konsernsjef Edward Whitacre bekrefter.

Les mer: Snipp snapp snute, Saab er ute

Verdiløst
Lutz åpner imidlertid for at det kan bli aktuelt å selge unna deler i løpet av nedleggelsesprosessen.

- De har en del produksjonsutstyr til den nye 9-5, men mesteparten befinner seg fremdeles i Tyskland. Bilen er ferdig utviklet og det har nok kostet 5-6 milliarder kroner. Den vil de nok ikke vrake, men modellen behøver ikke være en Saab, sier Winding-Sørensen.

Når det gjelder en eventuell verdi på merkevarenavnet Saab, er Winding-Sørensen klar.

- Jeg tror ikke merkevarenavnet Saab har noen verdi. Det har de effektivt ødelagt, sier han.

Les også: - Saab er bare et skur

Siden 1989
General Motors kjøpte halvparten av aksjene og styrekontroll i Saab for 600 millioner dollar, da selskapet i 1989 ble skilt fra lastebilprodusenten Scania. I 2000 kjøpte GM opp resten for nye 125 millioner dollar.

Dette er tredje gang på ett år at GM har mislykkes i å selge en av sine merkevarer.

I september vraket bilkongen Roger Penske sine planer om å kjøpe merket Saturn, da han ikke klarte å finne noen som vil produsere bilene når GM slutter å produsere de i 2011.

I desember stanset GM salget av Opel til en gruppe ledet av den kanadiske bildelprodusenten Magna International. GM har kommet frem til at de ønsker å beholde Opel da de vurderer merket som strategisk viktig.

- Ja, de ville overta Opel selv allikevel. Det kan vise seg å være ganske glupt, og det er en veldig positiv stemning her. Jeg synes GM har håndtert situasjonen ganske bra, sier Winding-Sørensen, som for tiden er på besøk hos Opel i Frankfurt.

GM klarte imidlertid å få solgt unna Hummer til kinesiske Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery. Ettersom Pontiac også legges ned, har General Motors valgt å foukusere på de amerikanske merkene Chevrolet, Cadillac, Buick og GMC.