Gå til sidens hovedinnhold

Vraker Saab

Luksusbilprodusenten Koenigsegg Group kommer ikke til å kjøpe den kriserammede bilprodusenten.

Saab havner likevel ikke på svenske og norske hender. Koenigsegg har ikke blitt enige med General Motors om å kjøpe Saab.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi beklager at vi etter seks måneder med intensiv og målrettet arbeid har kommet til den smertefulle og vanskelige avgjørelsen om at vi ikke kommer til å gjennomføre kjøpet av SAAB Automobile, sier Christian von Koenigsegg i en pressemelding.

Norske interesser
Sammen med norske Bård Eker og en rekke andre investorer var Christian von Koenigsegg blant favorittene til å få kjøpe Saab fra den amerikanske bilprodusenten General Motors. Nå legger de potensielle kjøperne saken død.

- Tidsfaktoren har hele tiden vært kritisk for vår strategi for å blåse nytt liv i selskapet. Dessverre har forsinkelser i avslutningen av handelen resultert i risiko og usikkerhet som hindrer oss fra å gjennomføre forretningsplanen for det nye SAAB Automobile, kommenterer von Koenigsegg videre.

General Motors bekrefter også at salget til Koenigsegg nå ryker. De legger ikke skjul på at de er skuffet.

- Vi er selvfølgelig svært skuffet med avgjørelsen om å trekke seg ut av Saab-kjøpet. Mange har jobbet utrettelig de siste månedene for å danne en bærekraftig plan for fremtiden av Saab med å selge merkevaren og dens produksjonsinteressene til Koenigsegg Group. Gitt den plutselige endringen i retningen, vil vi bruke de neste dagene for å vurdere situasjonen og vil vurdere de neste skrittene til neste uke, kommenterer konsernsjef Fritz Henderson i en pressemelding.

Bloomberg skriver at fristen for Saabs videre eksistens er satt til 1. desember. Da kan det være slutt på det tidligere svenske bilmerket.

Vært avhengig av finansiering
Blant annet har det vært snakk om et lå fra Den europeiske investeringsbanken som måtte være garantert av den svenske staten. Koenigsegg tidligere sagt at de trenger et lån på fire milliarder svenske kroner for i det hele tatt gå videre med planen.

Den svenske Riksgjelden gransket Saab-opplegget signalisert at de vil garantere for 100 prosent av lånet.

Ved siden av Bård Eker og Christian von Koenigsegg har flere andre investorer investert i Koenigsegg. Blant annet er mangemillionæren Augie K. Fabela II som også var med på å starte opp det russiske mobilselskapet Vimpelcom med på eiersiden.

Bård Eker har ikke svart NA24s henvendelser.

Kommentarer til denne saken