Gå til Nettavisen Motor

GM opplever at Saabs nært forestående død vekker følelser hos Saab-elskere verden over. Blant annet demonstrerte svorne tilhengere tirsdag utenfor GMs hovedkvarter i Detroit. Dette skriver Teknikens värld .

Det er nettsiden SaabHistory, som samler Saabeiere i USA og Canada, som oppfordrer GM til å selge Saab framfor å legge ned produksjonen.

Lignende aksjoner kommer til å skje i blant annet England og Nederland.

På nettet har den svenske Saab-entusiasten David Blumberg lagt ut en video på YouTube om Saabs framtid. På kort tid har denne videoen fått nesten 100.000 visninger (se video i bunnen av teksten). I tillegg arrangerer svenske «Saab Turbo Club og Sweden» et møte utenfor Saabs museum i Trollhätten søndag 17. januar.

Dette får oss til å undre: Hva er det som er så spesielt med Saab?

For å få svar på dette kontaktet vi den norske bildesigneren Einar Hareide. Han var ansatt som sjefsdesigner i Saab fra 1994-1999, og formga bilene Saab 900 fra 1994, og Saab 9-5 fra 1997. Vi har også snakket med Thorvald Gjønæss i Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).

Les også:Spyker legger inn nytt bud på Saab

- Faste tilhengere
Hareide forteller at Saab har fått stor innpass på det amerikanske og britiske markedet, ved siden av det svenske. Han oppgir at Saab vant en stor tilhengerskare i USA, som bestod spesielt av universitetsprofessorer.

I Norge solgte Saab veldig bra i 1977 og 1978.

- Årsakene er nok at Saab da var kjent for god fremkommelighet på norske forhold, og bilene var også rikelig utstyrt fra standardnivå med blant annet elektriske vinduer, varme i setene og soltak, sier Gjønnæss.

Han påpeker at Saab kunne tilby de egenskapene som det norske bilfolket satte pris på.

- I tillegg er det et Askeladd-perspektiv i det hele. Dette dreier seg om en liten nordisk bedrift, som har slitt og som sliter fremdeles, sier Gjønæss.

Saab 900 som kabriolet ble et lykketreff for Saab. Modellen oppnådde svært godt salg i USA. Mot slutten av 1980-tallet ble imidlertid økonomien igjen svakere, og etter blant annet samtaler med japanske Mazda om samarbeid, besluttet Saab-Scania i 1990 å selge personbildivisjonen til General Motors (GM) med navnet Saab Automobile.

I dag er GM eneeier. Denne dreiningen skulle vise seg å være skjebnesvanger.

- God sikkerhet
En av de største årsakene til at Saab har fått faste tilhengere, er på grunn av dens historie.

Saab har nemlig vært en av de beste når det gjelder blant annet sikkerhet.

- Noe av det som er spesielt for Saab, er at de var tidlig ute med en del sikkerhetselementer. Allerede tidlig på 70-tallet reklamerte de for at de hadde stålbjelker i dørene, og de var også først med lyktepussere, sier Gjønnæss.

Saab har også vært kjent for å ha støtfangere som tåler en smell.

Hareide påpeker bilens egenskaper har alltid vært veldig viktig for Saab.

- Det samme var et oversiktigelig førermiljø, hvor ingenting skulle ta oppmerksomheten fra føreren. Det var en av grunnene til at tenninga ble lagt mellom førersetene, som er blitt et viktig identitetsmerke for Saab. Dette ble også gjort av sikkerhetsmessige årsaker, hvor man skulle unngå å slå kneet mot tenningen, sier Hareide.

Han forteller at Saab var et lite selskap preget av dyktige folk.

- Da jeg arbeidet der, hadde man en egen sterk vilje på utvklingen av bilene. De kom med meget funkjsonelle løsninger allerede på 70-tallet, og skulle være morsomme å kjøre, forteller Hareide.

- Tidlig ute med teknologi
Saab var også tidlig ute med E85-teknologien og varme i setene.

- De var også en av de første som tok i bruk turboteknologi i vanlige personbiler på 70-tallet. Dette gav merket et høyere image, et image de ikke har klart å følge opp. I ettertid har veldig mange bilmerker tatt etter dette, sier Gjønnæss.

Saab har blant annet brukt flyteknikere i utviklingen.

- Dette for å skape lav luftmotstand, allerede på slutten av 40-tallet, sier Gjønæss.

- God kvalitet
Til tross for et snevert modellutvalg, så har Saab likevel vært kjent for sin kvalitet.

Saab er et av de merkene med høyest gjenomsnittalder. Dette betyr at bilene holder lenge.

- Det kan også si noe om mennesketypen som eier en Saab, at de tar bedre vare på bilen, påpeker Gjønnæss.

Andre bilmerker med høy gjennomsnittsalder ved vraking er Mercedes og Volvo.

- Saabs identitet vannet ut
- Årene etter at GM overtok, ble det en gradvis utvanning av Saabs identitet, sier Hareide.

Han mener at Saabfølelsen gradvis forsvant etter at GM kom inn i bildet på 90-tallet.

- Det var helt tydelig at det ble en helt annen kultur, eller mangel på kultur. Det kom folk inn og ut av selskapet fra GM, og det oppstod forskjellige tolkninger av hva Saab var. Saab skulle da blant annet begynne å dele plattformer med Opel. Felles bildeler ble også tatt i bruk, hovedsakelig de delene som ikke var synlige. Men etterhvert kom det også synlige detaljer, sier Hareide.

Saab klarte ikke ta opp konkurransen mot BMW og Mercedes.

- Man får ikke lurt kundene, ved ta en GM-bil og sette en Saab-logo på. Saab har fått mye pepper for å være altfor mye Opel, med store likheter med for eksempel Vectra og Insignia. Skal man klare seg i dette tøffe markedet, må man ha en egen klar identitet. Det handler om å ta vare på sin historie og sine opprinnelige verdier. Dette ble et problem på 2000-tallet. GM har egentlig behandlet Saab litt stemoderlig, mener Hareide.

Han legger til: - Saab har likevel gjort en formidabel innsats, med å prøve å holde på dens identitet med hendene bundet bak ryggen.

- Sent ute med firhjulstrekk
Historisk sett har Saab vært kjent for å være gode vinterbiler, med bra varmeanlegg og god fremkommelighet.

- Men de hang ikke med på utviklingen av firhjulstrekk. Dermed mistet de fortrinnet med fremkommelighet hvor folk heller kjøpte andre firhjulstrekkere, sier Gjønnæss.

Saab har også slitt med at det har gått for langt tid mellom hver oppdatering mellom modellene. Et eksempel er 9-5, som kom for ti år siden. Denne bilen går fremdeles på norske veier, og har gjennomgått noen ytterst få facelifter.

- Det er helt klart at Saab skulle ha tilbudt et større utvalg. For eksempel mangler de en litt mindre og sporty bil, dette skulle de ha hatt allerede på 90-tallet. De andre bilprodusentene kommer jo opp med nye modeller hele tiden. Jeg tror kanskje at General Motors har en del av skylden, og har ikke forvaltet Saab på best mulig måte, sier Hareide.

- Sent ute med dieselmotor
- En annen årsak til at salget har gått litt dårlig, er at Saab var litt sene med å innføre dieselmotor, sier Gjønnæss.

Han legger til: - Det har også vært typisk for Saab at når de kommer med en ny sedan, så kommer stasjonsvognen 1-2 år i ettertid. Dette er litt sent for norske bilister, her til lands blir det kjøpt mange nye stasjonsvogner i forhold til sedan.

Saab har da hatt problemer med å dekke en stor del av markedet.

- Det dreier seg om en liten bedrift, som har måttet velge å satse på enkelte få modeller, sier Gjønnæss.

Fire modeller - liten markedsandel
Det er Saab 900, 9000, 9-3 og 9-5 som finnes på det norske markedet.

Ser man på salgstallene, finner man raskt ut av at Saab utgjør en liten markedsandel på grunn av et snevert utvalg.

I 1998 ble det solgt 148 enheter av Saab 900 og 147 enheter av Saab 9000. Saab 9-3 ble solgt 1425 enheter, og av Saab 9-5 674 enheter.

Sammenligner man med de totale salgstallene, viser det at i 1998 ble det registret hele 117.976 nye biler. Det betyr at i 1998 utgjorde Saab 2,0 prosent av det totale nybilsalget i 1998.

Ti år etter i 2008 - ble det solgt 1256 enheter av 9-3, og 238 enheter av 9-5 (900 og 9000 var da gått ut av produksjon).

I 2008 ble det registrert totalt 110.617 nye personbiler. Saab utgjorde da 1,4 prosent av det totale nybilsalget.

For 2009 har OFV data for til og med 28. desember. Da ble det registert 419 nye personbiler, noe som utgjør skarve 0,4 prosent av det totale bilsalget.

Vil Saab overleve?
Den 18. desember 2009 meldte GM at Saab Automobile skulle legges ned. Avgjørelsen ble tatt etter at samtalene med nederlandske Spyker Cars om et salg brøt sammen.

Det var da punkter i forhandlingene som begge parter mente det ikke var mulig å bli enige om. Det ble bestemt at Saab skulle legges ned like før jul. Men kun noen få dager etter det første budet, kom et nytt bud fra Spyker. Dette budet blir fremdeles vurdert av GM. Budfristen er satt til den 7. januar.

Dersom Saab legges ned, innebærer dette at opptil 8.000 arbeidsplasser forsvinner. Saab skal likevel fortsette å forsyne Saab-eiere verden over med reservedeler.

Les også:Eier du en Saab?

Mer om bil, MC og trafikk finner du i Nettavisen Motor

Se Blumbergs redningsvideo:

HTML EMBED