Gå til sidens hovedinnhold

Saab-frier suspendert på børs

Nederlandsk superbil sluker trolig Saab.

Det har vært mye frem og tilbake om overtagelsen av Saab de siste dagene.

Rett før klokken 14 ble imidlertid aksjehandelen i Spyker suspendert fra Amsterdam-børsen i påvente av en melding.

Nesten samtidig skrev nyhetsbyrået Bloombergs kontor i Michigan at General Motors var klar med et salg til Spyker. Kildene til artikkelen var anonyme.

En farse
Etter at delvis norskeide Koenigsegg ga opp å sikre seg det tradisjonsrike svenske bilmerket i fjor, har eventyret sett ut til å ta slutt like mange ganger som Olsenbanden-serien. Etter Koenigsegg kom blant annet den lille nederlandske bilfabrikanten Spyker på banen, men tidligere denne måneden så det ut til at det var over for godt.

11. januar i år var GMs konsernsjef, Edward Whitacre, klar i sin tale.

- Vi legger ned Saab, sa Whitacre.

Tidligere i dag meldte Dagens Industri at forhandlingene mellom GM og Spyker skal ha stoppet, etter at amerikanerne ville ha ytterligere forklaringer om Spykers finansiering.

Nå ser det altså ut til at det går mot en avtale.

Fortsetter forhandlinger
Ifølge Realtid.se skal imidlertid samtalene gjenopptas tirsdag, og dette kan ende med en endelig avtale mellom GM og Spyker.

Det ble ført forhandlinger hos det svenske advokatbyrået Hammarskiöld & Co mellom GM og Spyker hele mandagen, og det er også her det skal forhandles videre tirsdag..

Spykers toppsjef, Victor Muller, skal ha vært på Grand Hotel i Stockholm hele mandagen. For ham er en avtale med Saab viktig. Særlig ettersom investorene ser ut til å like hele idéen. Spyker-aksjen steg hele 80 prosent på Amsterdam-børsen mandag, på opplysningene om at en avtale var klar.

Betaler opp til 700 millioner
Ifølge DI skal Spyker skal betale mellom 500 og 700 millioner svenske kroner i kontanter for Saab-konsernet. I tillegg til dette skal GM gi et lån på 2,3 milliarder svenske kroner i form av preferanseaksjer. Lånet skal tilbakebetales i løpet av syv år.

Tidligere har det blitt meldt at Spykers bud ligger på 500 millioner dollar, eller 2,9 milliarder kroner.

I henhold til det som er meldt tidligere skal budet fordele seg på 75 prosent kontanter og 25 prosent aksjer i det nye selskapet, i tillegg til at GM skal få 100 millioner dollar av den nåværende kassebeholdningen til Saab. De sistnevnte pengene skal komme fra salget av deler til kinesiske BAIC.

Tidligere har det blitt varslet at et salg til Spyker fordrer at det nederlandske selskapet får de nødvendige lånegarantiene fra de svenske myndighetene i forhold til et lån på 400 millioner euro fra den europeiske investeringsbanken, EIB. I tillegg forhandles det om produksjonsplaner og lignende.

Pensjonist i førersetet
Mandag ble det klart at General Motors har avsluttet letingen etter ny konsernsjef og vil i stedet gi jobben på permanent basis til Edward E. Whitacre Jr, som til nå har fungert i stillingen.

Whitacre (68) var fra før styreleder, og overtok som fungerende konsernsjef da Fritz Henderson fikk sparken i desember.

Henderson, som hadde en lang karriere i GM bak seg, fikk bare åtte måneder som konsernsjef. Han etterfulgte veteranen Rick Wagoner, som også ble presset ut da General Motors måtte reddet av den amerikanske staten.

Whiteacre ble hentet inn av Obama-administrasjonen. Han var da pensjonert, men ledet tidligere teleselskapet AT&T.

Whiteacre har gjort flere endringer i toppledelsen. Han har lovet at GM skal gå med overskudd i år og betale tilbake 6,7 milliarder dollar i statlige lån.

Les mer: Pensjonist blir ny GM-sjef

Kommentarer til denne saken