Den nederlandske sportsbilprodusenten Spyker kjøper Saab av General Motors, ifølge SVT Rapport.

Etter at delvis norskeide Koenigsegg ga opp å sikre seg det tradisjonsrike svenske bilmerket i fjor, har eventyret sett ut til å ta slutt like mange ganger som Olsenbanden-serien. Etter Koenigsegg kom blant annet den lille nederlandske bilfabrikanten Spyker på banen, men tidligere denne måneden så det ut til at det var over for godt.

11. januar i år var GMs konsernsjef, Edward Whitacre, klar i sin tale.

- Vi legger ned Saab, sa Whitacre.

Les mer: Snipp snapp snute, Saab er ute Les også: - Saab er effektivt ødelagt

Men i slutten av forrige uke kom det rykter om at forhandlingene med Spyker fortsatte - og nå skal de altså være avsluttet.

GM-sjefen Edward Whiteacre sier imidlertid på en pressekonferanse mandag at samtalene ennå ikke har ført frem til en avtale.

Flygende hollender
En årsak til at Saab nå kan bli reddet skyldes at den nederlandske milliardæren Marcel Boekhoorn er med på laget. General Motors skal ha krevd at den russiske oligarken Vladimir Antonov, som er styreformann i Spyker og selskapets største investor, går ut av bilfabrikanten.

Boekhoorn er derimot spiselig, ifølge Rapport.

Tilbudet skal ha blitt godkjent både av den europeiske investeringsbanken, EIB, og Riksgälden.

Den svenske regjeringen skal samles klokken 14.30 for å finne ut om de vil stille seg bak lånet.

Spyker skal befinne seg i svenskenes hovedstad og skal angivelig presentere kjøpet på en pressekonferanse i ettermiddag. Det ventes at også General Motors vil bekrefte kjøpet senere mandag.

Fornøyd med budet
Tidligere har det blitt meldt at Spykers bud ligger på 500 millioner dollar, eller 2,9 milliarder kroner, noe GM skal være fornøyd med.

I henhold til det som er meldt tidligere skal budet fordele seg på 75 prosent kontanter og 25 prosent aksjer i det nye selskapet, i tillegg til at GM skal få 100 millioner dollar av den nåværende kassebeholdningen til Saab.

De sistnevnte pengene skal komme fra salget av deler til kinesiske BAIC.

Tidligere har det blitt varslet at et salg til Spyker fordrer at det nederlandske selskapet får de nødvendige lånegarantiene fra de svenske myndighetene i forhold til et lån på 400 millioner euro fra den europeiske investeringsbanken, EIB. I tillegg forhandles det om produksjonsplaner og lignende.